Stugägare blåsta på uppgörelse
Ett hundratal sommarstugeägare i Oxelösunds skärgård är förbannade. Kommunen struntar i en överenskommelse som säger att de ska få köpa loss sina arrenderade tomter. Nu funderar de på att koppla in juridisk expertis.
Det heter också att försäljningen ska vara klar inom fem år.
Men i dag, 4,5 år efter det att överenskommelsen nåddes, har endast 34 tomter sålts. Försäljningarna ägde rum 20012002. Sedan dess har ingenting hänt.
Vi känner oss totalt nonchalerade. Det är fruktansvärt frustrerande, säger Lars Wallin, ordförande i sommarstugeföreningen.
Under den tid som kommunen inte har gjort någonting har marknadsvärdena stigit dramatiskt. Det finns flera medlemmar som kanske inte har råd att köpa loss sina stugor längre.
En majoritet av medlemmarna är dock fortfarande intresserade, berättar han.
Intresset från kommunens sida är däremot obefintligt. Lars Wallin har varit i kontakt med politiker och tjänstemän. Alla säger att kommunen varken har tid eller resurser att genomföra fler försäljningar.
Det argumentet håller inte. För det första har vi ju en överenskommelse. För det andra får ju kommunen in flera miljoner kronor om de säljer tomterna.
Emil Carlsson (v), ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, bekräftar att kommunen inte anser sig ha tid eller resurser att fortsätta försäljningarna.
De resurser vi har måste användas för att ta fram nya bostäder i centrum. Vi skapar inga bostäder genom att sälja tomter i skärgården.
Men det finns ju en överenskommelse med sommarstugeföreningen. Eller hur?
Jo, men den överenskommelsen träffades av en tjänsteman. Bollen ligger hos den tjänstemannen. Och han jobbar inte här nu.
Från kommunalt håll framför man att försäljningen kan komma i gång igen. Förutsättningen är att arrendatorerna bekostar avstyckningen själva.
Lars Wallin tycker att kommunens ståndpunkt är anmärkningsvärd. I överenskommelsen ingick att kommunen skulle beskosta avstyckning. Och så var fallet med de 34 tomter som redan har sålts.
Det kan inte vara rimligt att kommunen inte är bunden till en överenskommelse som förhandlas fram av en tjänsteman. Vi får överväga att koppla in juridisk expertis, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!