Sture – sjöfarare som bygger fioler

Han var tolv år när han byggde sin första fiol. I dag är han en skicklig fiolbyggare.– Ingenting är svårt när man känner sig säker, men fullärd blir man aldrig, säger Sture Forsberg ödmjukt.

Övrigt2013-12-12 05:00

Han lyssnar på P1, men stänger av sin radio när det knackar på dörren till snickeriverkstaden på Maskingatan i Oxelösund.

– Hit är alla välkomna. Det är intressant att höra vilka frågor besökare ställer och jag förklarar på ett lätt sätt.

Sture harklar sig, ber om ursäkt och förklarar att hostan beror på slipdammet.

För åtta år sedan sålde Sture sin husbåt och bosatte sig – för första gången sedan 1960-talet – i lägenhet. Han tycker att livet på land är bekvämt och sörjer inte att han inte ens har en roddbåt. Han bor ensam, arbetar ensam, är efter många år till havs van vid ensamhet.

– Det här är mitt liv, säger han och sitter sig på sin pall.

På bordet framför honom ligger mängder av verktyg. Han fortsätter arbeta med en halvfärdig rorkult, byter hastigt verktyg och slänger med dem.

– Så gör alla hantverkare, slår han fast.

Verktygen är Stures ögonstenar. Vart och ett har sin egen historia, exempelvis stämjärnet som Sture haft sedan han var 13. Några verktyg har han själv utvecklat eller uppfunnit.

– Mina verktyg är desamma som Stradivari använde. Jag lever mycket i 1700-talet.

När Sture ensam seglade över Atlanten navigerade han med sextant, liksom sjöfararna gjorde på 1700-talet. När han bygger fioler har han Stradivari som förebild, väl medveten om att hantverket inte har utvecklats mycket sedan den italienske violinmakaren dog 1737.

Stradivari verkade i Cremona. Sture berättar att han har haft förmånen att upprepade gånger få arbeta i samma italienska ort, sida vid sida med en nutida violinbyggare.

– Men numera har maestron gesäller. Dessutom tycker han att jag inte behöver komma mer, att jag bara behöver träning.

Sture lever på sin pension, men lust driver honom att fortsätta arbeta. Han snickrar nytt och reparerar på beställning, tillverkar för egen njutnings skull rorkultar och fioler. Han är vänlig, men kan verka lite sträv, är inte en säljartyp och inte särskilt känd i Oxelösund.

– Jag är ganska anonym, har inte haft behov av annat.

Men nyligen visade han – tillsammans med 15-talet andra hantverkare – hantverk på Koordinaten i Oxelösund.

– Det är ganska få som håller på med fiolbygge, det är lite ovanligt, konstaterar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om