Supandet ökar bland ungdomar
Ungdomar i Trosa super mer och tidigare än förr. De senaste två åren har första fyllan flyttat ner en årskull, säger fältassistenten Bengt Bjurlemark.
Många tror att det är jättekul att vara berusad. De dricker litegrann och inget händer. Då dricker de lite mer, men inget händer. De dricker mer och sen händer allt på en gång. De förstår inte att det är en form av inkubationstid, säger Bengt Bjurlemark.
Bengt Bjurlemark har jobbat som fältassistent i åtta år. Han är ute på stan varje fredagsnatt och var tredje lördagsnatt och får ofta ringa föräldrar eller skjutsa hem fulla tonåringar.
Fler är ute på sommaren än på vintern.
På vintern är det svårare, var ska de vara? Då blir det fler föräldrafria fester, säger Bengt Bjurlemark.
Enligt en ny studie från Stockholms universitet har antalet alkoholförgiftade tonårsflickor som behöver sjukhusvård i Sverige tredubblats sedan 1987.
Bengt Bjurlemark har bara vid något enstaka tillfälle varit med om akut alkoholförgiftade ungdomar, men säger att drickandet ökar lika mycket bland tjejer som bland killar.
Det verkar ha blivit lite trendigt att vara berusad, säger han.
Han tror inte att ökade öppettider på fritidsgården skulle påverka.
Många går aldrig på fritidsgården. Däremot står de utanför och hänger. Det är mer frestande att dricka folköl, säger han.
Det handlar istället om förebyggande arbete.
När jag började hade kommunen en projektanställd som jobbade förebyggande i skolorna. Så länge det pågick såg vi en definitiv nedgång. Sedan har det ökat, säger han.
I Gnesta har konsumtionen inte ökat på samma sätt.
Vi ser ingen stor ökning. Det är lite lättare att få tag i alkohol, säger Peter Johansson, närpolischef i Gnesta och tillförordnad chef i Trosa.
Polisen misstänker att det finns personer som åker utomlands och handlar sprit som de sedan säljer.
De har upptäckt att det går att tjäna pengar på ungdomarna. Det är mycket oansvarigt, säger Peter Johansson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!