Superbacill tvingar fram skärpt läge
En ny superbakterie härjar på de svenska sjukhusen. I Uppsala har två patienter dött. Enstaka fall har upptäckts även på Nyköpings lasarett. Det finns ingen anledning till oro, vi håller koll på hygienen, säger smittskyddsläkare Carl-Gustaf Sundin.
Patienter från Sörmland remitteras till Uppsala för specialistvård.
Därför finns det en risk att ESBL-bakterien sprider sig även till de sörmländska sjukhusen.
Vi har redan haft några enstaka fall här i Sörmland, även på Nyköpings lasarett, säger Sörmlands smittskyddsläkare Carl-Gustaf Sundin som tar den höjda beredskapen på stort allvar.
Trots det ska ingen behöva känna oro, hävdar han.
Tvärtom, Akademiska sjukhuset jobbar väldigt intensivt med ESBL-smittan, säger Carl-Gustaf Sundin.
ESBL-bakterien är en tarmbakterie som har utvecklat motståndskraft mot antibiotika. Den smittar genom maten och kan orsaka lunginflammation, urinvägsinfektion eller allmän blodförgiftning.
På avdelningar i Uppsala har man hittat bakterier i avföringen hos patienter. I nuläget tar vi prover på de patienter som kommer hem från Uppsala men har ännu inte sett någon spridning, säger Carl-Gustaf Sundin.
Sommaren 2005 bröt första smittan ut på Akademiska sjukhuset. Trots att man skärpte hygienen under hösten och vintern upptäcktes flera fall i somras.
Minst 163 patienter i Uppsala har drabbats och två personer har avlidit. De som avlidit är äldre, mycket svårt sjuka personer.
Hårdare hygienregler för personalen, som krav på kortärmade skjortor för att lätt kunna tvätta händer och armar.
Dessutom har rutiner införts så att smittan ska kunna spåras i varje enskilt fall.
Carl-Gustaf Sundin litar på Akademiska sjukhusets åtgärder.
De jobbar väldigt proffsigt och intensivt. De allra flesta som bär på bakterien blir heller inte sjuka, däremot kan de föra smittan vidare.
Bakterier som är resistentamot antibiotika är mycket svåra att behandla. Kampen står på två ben, enligt Carl-Gustaf Sundin.
Det ena är att hålla konsumtionen av antibiotika på en adekvat nivå. Vi ska bota sjukdomar utan att använda antibiotika i onödan.
Det andra är att hålla en mycket hög klass på hygienen. Det krävs i vår högteknologiska sjukvård, säger Carl Gustaf Sundin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!