Svår balansgång för Borg i Nordeahärvan

Människor behöver faktiskt bo. Så har köpet av en lägenhet i 20-miljoners­klassen till Nordeas vd motiverats. Köpet bekostas av bankkundernas besparingar som åtnjuter usla sparräntor. ­Samtidigt hotas de anställda av uppsägning på grund av ­ekonomiskt kärva tider.

Övrigt2011-11-11 05:00

Hur argumentet att vd:n Christian Clausen även bor i Köpenhamn skulle motivera lägenhetsköpet är oklart. Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos har också sagt att han gärna skulle höja vd:s lön ännu mer så han kan köpa fler lägenheter. Man undrar vilken retorisk skola styrelesordföranden har gått i.
Nordeas kunder, anställda och ägare kokar av ilska. En av spararna är extra arg. Eftersom han har ganska mycket makt borde banken vara ganska rädd för honom. Han heter Anders Borg. Inte bara bankkund utan även finansminister. Han uppmanar nu spararna att lämna banken. Det är hårda ord från en finansminister. Men lägenhetsskandalen är ett gyllene tillfälle för de nya Moderaterna.
Möjligheten att attackera storfinansen utnyttjas effektivt av Anders Borg. Det är i linje med Moderaternas försök att kasta av sig den gamla manteln som borgarbrackornas försvarare och arbetarnas fiende.
Förvisso kan ett lägenhetsköp vara en god investering. Men motiveringen att vd:n faktiskt måste bo någonstans skapar inte sympatier hos dem som måste betala. Christian Clausen säger att banken hade handlat annorlunda om de förutspått reaktionerna. Man hade förväntat sig att bankledningen genom egen tankeverksamhet kunnat inse att köp av en lyxlägenhet är osmakligt just nu.
Att behålla sina kunder är fundamentalt för banker som vill gå med vinst. Men lägenhetsköpet och inte minst argumenten som levereras för att motivera investeringen är huvudlösa.
Nästa steg är att kunderna följer finansministerns uppmaning till bankflykt. Anders Borgs råd är ett enkelt sätt att vinna de allt viktigare mittenväljarna.
Samtidigt blir det jobbigt för Anders Borg om kunderna flyr Nordea. Staten äger 13 procent av aktierna i banken. Värdet på dessa kan rasa om kunderna ger sig av och följden blir att Nordea kommer i trångmål. Går det riktigt illa måste staten rycka in och rädda banken. Då har Anders Borg skjutit sig själv i foten i kampen för att vinna väljare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om