Svårt att ta det piano

Det börjar närma sig terminens slut och uppspelningarna står som spön i backen i musikskolan. Jonas Moberg är pianolärare inom musikskolan och undervisar på eftermiddagarna och kvällarna. Under kort tid ska han få eleverna att utvecklas.

Övrigt2004-05-10 18:05
Jag vill inte vara med på uppspelningen, säger en av eleverna plötsligt när Jonas Moberg förklarar att på fredag, då är det uppspelning. Eleverna från musikskolan ska träffas och spela upp en snutt av det de har lärt sig under terminen. Publiken är andra elever och besökande släktingar. Men när det börjar närma sig tilltar nervositeten.
Men det gick ju jättebra när du spelade. Gör som du gjorde nu, så går det jättebra, försäkrar Jonas Moberg.

Därpå följer genomgångar av låtarna som ska spelas. Det är Köp varm korv, Björnen sover och sedan får de tre eleverna spela en valfri låt medan Jonas går runt och lyssnar.
Eftersom de klassiska pianona är utbytta mot keyboards, spelar eleverna med hörlurar och Jonas tar en hörlur i taget, lyssnar, rättar till och kommer med förslag. Därefter följer en stunds diskussion om ett papper som barnen ska ha, tidpunkter, noter och repertoar och sedan är de 40 lektionsminuterna slut.
Jonas hade en lektion innan, 15 minuter piano i en annan lokal i huset, och har flera lektioner efter denna. Så ser vardagen ut för en musiklärare som undervisar efter skoltid. Musikskolan i Nyköping har olika tidsintervaller på ensamlektionerna.
Det beror på många olika variabler vilken tid det blir, till exempel om eleven har långt till skolan och hur många det är som vill spela just den dagen.

Jonas Moberg har 80 elever varje vecka mellan 12 och 19 på dagarna. Det är det antal elever som en heltidsarbetande musiklärare har i Nyköping. Jonas Moberg var den som startade upp pianostudion och i den tar han emot flera elever samtidigt. Då kan det bli en längre lektion i stället för till exempel tre korta. Men det finns alltså också möjlighet att få enskilda lektioner. Lektionstiden varierar mellan 15 och 40 minuter beroende på antal elever.
Jag tycker personligen att det inte är så bra med bara en kvarts undervisning. Man hinner bara gå igenom läxan med vissa moment och börja på en ny. Alla individer är olika också, vilket kan vara en stressfaktor. De är på olika nivåer och utvecklas olika snabbt, så det är lite stressigt att ställa om mellan lektionerna, säger Jonas Moberg.

Han har arbetat i två år för musikskolan i Nyköping och tidsindelningen av lektionerna har sett likadan ut under den tiden.
Fördelarna med bara en elev är att man kan ägna 100 procent till den. Fördelarna med gruppspel är att det finns en stor glädje i att spela tillsammans, man sporrar varandra och lär av varandra. Nackdelarna är ju att man inte hinner sitta ner med varje elev och ta moment för moment.

Jonas Moberg skulle självklart tycka att det vore bra om mer tid kunde läggas på varje elev.
Men som det är nu tycker han att det känns som om musikskolan lever på nåder.
Jag känner ofta att vi är en belastning för samhället fastän det inte borde vara så. Tänk på all musikexport som drar in miljarder till Sverige. De artisterna har antagligen själva gått i musikskolan. Det är något man borde satsa på, där det faktiskt går bra för Sverige. Musiken finns överallt, på TV, i reklam, på bio... Att i stället lägga ner musikskolan, det vore som att lägga ner musiken i hela samhället.
Musikundervisningen finns också som elevens val, integrerat i skolschemat från årskurs fyra. Då är undervisningen gratis och barnen spelar i grupp. Det finns också möjlighet att spela i orkestrar och ensembler.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om