Svårt påverka pendlarnas vardag
Storföretagen i Södertälje tillhör Trosa och Gnestas viktigaste arbetsplatser. Men kommunerna har svårt att påverka pendlarnas vardag.
Det är en nackdel att länsgränsen från 1600-talet skär igenom det som i dag är regioner, säger han.
Han menar att förbättringar för pendlarna blir svåra att driva igenom.
Vägen, vägen och åter vägen. Det är märkligt att det inte hänt något med väg 57. Det är Vägverket Stockholms län som har hand om den. Vi försöker trycka på men får inte mycket hjälp från Nyköping eller Flen. Vi blir ensamma, säger Henric Sörblad.
Trosas pendlare har E4 invid knuten. Kommunalrådet Greger Tidlund (s) tycker inte att det är länsgränsen som skapar problem.
Den är inget annat än ett streck draget med en penna. Att kalla själva gränsdragningen ett hinder är bara att skylla på någonting, säger han och påpekar att samarbetet i Mälardalsrådet är ett sätt att påverka.
Men det är inte alltid lätt.
I Sörmland äger kommunen en del av länstrafiken. I Södertälje kör SL och allt Trosa kan göra är att påtala eventuella problem.
Företagen själva måste tala om när de gör förändringar i arbetstider och skift. Då är det dags att ändra bussarna, säger Greger Tidlund.
De båda politikerna tycker att det är bra att storarbetsplatserna finns och menar att en framtida flytt skulle innebära stora problem även för Trosa och Gnesta.
AstraZeneca och Scania ser ljust på framtiden.
Det är kostsamt att flytta på huvudkontorsverksamheten med forskning och utveckling. Det gör att vi alltid kommer ha produktion i Södertälje, säger Scanias personaldirektör Magnus Hahn.
Scania flyttar under de kommande tre åren sin produktion i Sibbhult och Falun till Södertälje. 1 200 anställda berörs av flytten.
Vi hoppas att så många som möjligt vill följa med. Men det kommer bli ett antal nya platser, säger Magnus Hahn.
Enbart ersättningsrekryteringen ger på båda arbetsplatserna några hundra lediga tjänster per år. AstraZeneca har sedan fusionen 1999 ökat sin styrka med 2000 personer.
Vi har anställt otroligt intensivt under en period. Under tre eller fyra år framåt ser jag inte att vi kommer utöka personalstyrkan, säger informationsdirektör Staffan Ternby.
Det är forskningen som avgör om AstraZeneca i framtiden kan behålla sin starka position i Södertälje.
Produktionen kopplas till det land som forskat fram läkemedlet. Det är viktigt för oss att den svenska forskningen kan tävla med engelsk och amerikansk, säger Staffan Ternby.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!