Svärta gård – ett kanonställe

Kung Birger, kanoner och stenkastande jättar. Svärta gård utanför Nyköping bär på många historier som elever på Nyköping folkhögskola har samlat ihop med hjälp av sina kameror.

Foto:

Övrigt2014-06-23 00:00

En mil norr om Nyköping ligger Svärta gård. Ett gods – med ursprung redan från medeltiden – som ligger belägrat i det natursköna området längs Svärtaån. Elever från Nyköpings folkhögskola har vid ett tillfälle under våren åkt hit och dokumenterat de gamla husen och miljön på gården, som en del av sin natur- och miljökurs.

– Vi avslutade utbildningen med en liten fotokurs med inriktning på naturfoto. Det märktes att hela klassen tyckte det var jättekul eftersom vi fick använda vår kreativitet mer i stället för att bara läsa om platsen, säger 19-årige eleven Thor Hallberg.

Den prisbelönte naturfotografen Hans Ring besökte skolan och föreläste för eleverna om sina bästa knep för att bli en bra naturfotograf. Som avslutning besökte de sedan Svärta gård där de fick fotografera det som väckte deras intresse. Efteråt samlade de fakta till en presentation och tog reda på historian bakom deras motiv.

– Jag visste först bara att platsen fanns men inte mycket mer än så. Det är jättefin natur där omkring och väldigt intressanta byggnader. Men det tog ett tag innan vi hittade fakta, säger Thor vars grupp till slut fann en gammal bok från 1800-talet på Culturums bibliotek.

Under 1300-talet hette gården Brolöta eller Brolötstorp och fungerade som lantställe åt kung Birger Magnusson. I mitten av 1600-talet köpte borgmästare Joakim Danckwardt marken och upprättade ett järnbruk där det tillverkades kanoner i mer än 200 år. Danckwardts byst står i dag vid Västra kvarngatan bakom stadshuset.

– Det var väldigt intressant att få läsa om alla olika människor som bott där. Det var tydligen också bra malm för kanoner vid Svärta. Jag blev rätt fascinerad över hur allt funkade och hur de löste det med att forsla och skeppa iväg malmen. Det har även funnits en skola på gården, men vi är fortfarande lite osäkra på i vilket hus det var, säger Thor.

Ett stenkast bort från gården ligger Svärta kyrka. Enligt gammal sägen och folktro fanns det jättar i landet under medeltiden som inte alls tyckte om kyrkor eller kristendom. När kyrkklockorna ringde kastade jättarna därför stora stenar mot kyrkan. En av stenarna ligger kvar än i dag vid landsvägen mellan Svärta och Runtuna. En annan sägen säger att byggmästarna i Runtuna och Svärta var osams och tog hjälp av jättarna för att förstöra den andres bygge.

– Det är ganska roligt att de faktiskt trodde på det. Var det kommer i från vet jag inte men folk blev väl förvirrade när de plötsligt såg en stor sten ligga fritt på marken, säger Thor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om