Svensk kärnkraftsel från Finland

Övrigt2009-05-03 22:39
Gunvor G Ericson (mp) anser i SN 12/10 att jag är upprörd över att hon tagit fram teknikkonsulten Sweco som ett bra exempel på ett växande företag inom miljötekniken.
Jag är inte upprörd, snarare förvånad över att ett vanligt teknikföretag, som mest sysslar med vanlig konsultverksamhet inom bygg och anläggning, skulle vara så framstående inom miljötekniken.

Förvisso är all byggverksamhet idag förknippad med stränga miljökrav, men jag kan inte här se någon större skillnad på det kravet än på alla andra man har att följa, som estetiskt och ergonomiskt utförande, hållfasthet, bra materialval, och el, värme, ventilation, vatten och avlopp för att nämna några viktiga funktioner.
Som före detta byggnadsingenjör känner jag väl till Sweco som en genom uppköp snabbt växande koncern. I Affärsvärlden nr 39 från 060927, som jag råder Gunvor att läsa, intervjuas Swecos vd Wigon Thuresson på ett 10 sidor stort upplägg, av dessa är ca 1,5 till 2 sidor text.
Han nämner inte miljötekniken alls, men han passar på att nämna kärnkraftverket i Finland som en stor utmaning, vilken kräver resurser från hela koncernen, precis som projekteringen av Norra Länken i Stockholm.

Hans mål är åtta till tio tusen anställda i företaget, ungefär dubbelt upp mot idag. Det måste till största delen ske genom uppköp. Sedan han blev vd i slutet av 2000 har han fram tills nu köpt inte mindre än 28 företag, de flesta utanför Sverige. Man ska också växa på marknaden i Östeuropa, från dagens 5 procent av försäljningen till 20 procent på cirka 10 år. Trots strålande tider nyanställer man få i Sverige, delvis för att det är svårt att hitta folk som är kvalificerade, säger han.

Med Pic i Finland har Sweco skaffat sig tillräckliga kunskaper inom kärnkraftsenergin och de rätta kontakterna österut, för att kunna vara med och konkurrera i Ryssland och Baltikum när de gamla ryska bridreaktorerna ska bytas ut inom en snar framtid. Det första blir Ignalina i Litauen, som ska byggas med pengar från bland annat svenska Eon. 2009 ska den gamla reaktorn tas ur bruk.

De svenska kärnkraftverken kommer därefter att stå i Östeuropa och leverera el till det svenska nätet, utan någon möjlighet till påverkan eller insyn för svenska politiker, eller för svenska kärnkraftsinspektionen.
Är detta en bättre lösning, än att ha full kontroll över verksamheten på hemmaplan, Gunvor?

Göran Andersson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om