Svenska kyrkans fria synod planerar för eget stift
Guds helighet är bortsopad. Ibland blir det bara flum och många känner att de inte får vad de behöver i Svenska kyrkan. Det säger Hans-Olof Eriksson, ordförande i Strängnäsavdelningen av Svenska kyrkans fria synod.
I vårt område är intresset inte så stort, säger Hans-Olof Eriksson. Man är rädd för att det ska uppfattas som att man vill lämna kyrkan, och så är det inte.
Kvinnoprästmotståndet är en gemensam nämnare för de människor som vill bilda en egen gemenskap, en slags missionsprovins. Det finns långt gångna planer på ett eget stift med egen biskop och tjänstgörande präster. Den fria synod som bildades på 80-talet har verkat inom kyrkan ett nytt stift skulle få svårare att verka innanför Svenska kyrkans väggar.
Jonas Jonson, biskop i Strängnäs stift tror inte att det blir aktuellt med några utbrytningar från kyrkorna i hans område.
Det finns flera rörelser som haft svårt med kyrkans utveckling och det finns människor som säger nej till kvinnliga präster, men de är ytterst sällsynta i detta stift, säger Jonson.
Han säger att Svenska kyrkan inte kan acceptera ett skuggstift med egen organisation och andliga ledare.
Det vore att skapa en annan kyrka.
Synoden i Strängnäs stift har ett 60-tal medlemmar, de flesta kommer från Södertäljeområdet där också flera av prästerna är uttalade kvinnoprästmotståndare.
I synoden finns alla sorters klassiskt kristna. Vi samlas ungefär en gång i månaden för bibelstudier och gudstjänst. Medlemmarna är framför allt lekmän, men det finns också en del präster, berättar ordföranden Hans-Olof Eriksson.
Han säger att synoden är en fristad för människor som vill ha fördjupning eller inte kan finna sig tillrätta i sin geografiska församling, till exempel på grund av att där finns en kvinnlig präst eller att förkunnelsen inte är bibeltrogen.
Sedan ett antal år prästvigs inte längre personer som är motståndare till kvinnliga präster.
Jag önskar att det bara blir en pinsam parentes i kyrkans historia, säger Hans-Olof Eriksson.
Kyrkoherde Eva Karlsson Södertälje-Tveta församling prästvigdes för 27 år sedan och tror på en helt annan utgång.
Det handlar om att ge varandra tid. Jag ser att det händer saker utan att vi bråkar oss fram. Det är inte lätt att ändra på en ordning som har varit i 2000 år.
Tidsperspektivet bekräftas av Kjell Wiklund, avdelningschef i Strängnäs stift och tidigare kyrkoherde i Oxelösund.
1973 var jag den enda kyrkoherde i stiftet som accepterade kvinnliga präster. På 30 år har det skett en revolution. Medlemmarna i synoden är seriöst kristna människor och mycket goda krafter i kyrkan. Men man måste leva i den tid som är ens egen, det håller inte att tänka och göra som man gjorde för 2000 år sedan, säger Kjell Wiklund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!