Olivolja, solmogna tomater, lufttorkad skinka och halloumi - de allra flesta som reser vill uppleva god mat under semestern. Nära sju av tio provar på lokala specialiteter. Och maten i topp är grekisk tzatziki och spanska tapas, det visar Vings undersökning Resepanelen, där nära 7 500 personer svarat.
- Att prova på lokala rätter är inte bara gott utan också ett bra sätt att lära känna ett land och en kultur på, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.
Färsk fisk populärt
Tidigare i år publicerade Ticket en undersökning om matvanor utomlands - då tyckte hela 42 procent att italiensk mat är godast. I Vings undersökning kommer pasta dock inte förrän på 6:e plats och pizza på 9:e plats. Rätter som hamnar på topplistan är i stället grillad färsk fisk och skaldjur.
Snabbmat på internationella snabbmatskedjor som McDonalds står inte högt i kurs - där vill bara 5 procent äta under semestern.
Här är hela listan:
1. Grekisk tsatsiki (40 procent)
2. Spanska tapas (39 procent)
3. Grillad färsk fisk (38 procent)
4. Kötträtter och souvlaki (29 procent)
5. Skaldjur (24 procent)
6. Pastarätter (16 procent)
7. Turkisk kebab, meze och halloumi (13 procent)
8. Sallader (8 procent)
9. Pizza (6 procent)
10 Vegetariska rätter (4 procent)
Fotnot: Flera val var möjliga