Sverige ska aldrig förse diktaturer med vapen

Övrigt2005-02-15 16:28
Krigsmaterielutredningen har fått den fyndiga beteckningen KRUT och den mer mångordiga titeln Reformerat regelverk för handel med försvarsmateriel. I grunden är utredaren och rutinerade försvarspolitikern Anders Svärds (c) förslag en anpassning till rådande förhållanden. Det kalla krigets begränsningar och avvägningar är inte längre heliga. Sverige och svensk försvarspolitik är inte längre beroende av att gå en balansgång mellan två stormakters intressen.

Men behovet av att politiskt inte minst ur säkerhetsperspektiv sätta gränser för vart svenska vapen säljs kvarstår.
Sverige ska aldrig förse diktaturer med vapen. Det går hand i hand med att värna demokratins principer. Genom att föreslå ett mildrande av det grundläggande kravet på respekt för mänskliga rättigheter i exportfrågor, tummar utredningen märkligt nog på detta. Det är att öppna oönskade dörrar för vapenhandel med diktaturer som Kina, där kommunisterna med grova metoder bryter mot mänskliga rättigheter och trampar på demokratisträvanden. Rätten att säga bestämt nej till sådan export bör en demokrati förbehålla sig.

Det är dock fullt i sin ordning att Sverige intar en mer positiv hållning till försvarsmaterielutbyte och -samverkan med andra länder inom EU. EU-länderna har genom sitt medlemskap bejakat ett antal grundläggande värderingar och principer som visar på ett gemensamt syfte av att främja fred och att försvara demokrati och mänskliga rättigheter.
Som en följd av allt tätare industriella internationella samarbeten och ökande utländskt ägande i svensk försvarsindustri bör samma lättnader gälla för export till USA, ett samarbete som försvaret behöver och är en viktig förutsättning för försvarsindustrin. Utan ett utbyte av försvarsmateriel med USA kan man inte hålla uppe konkurrenskraften hos svenska försvarsprodukter.

Svenska freds- och skiljedomsföreningen anklagar Svärds utredning för att föreslå åtgärder som främst främjar vapenindustrins syften. Det är en alldeles för långtgående tolkning som grundar sig i ett mer grundläggande motstånd mot vapenförsäljning. De politiska begränsningarna av vapenexporten specificerar vilka krav som måste ställas på andra stater för att ett handelsutbyte med försvarsmateriel ska accepteras. Inte att denna export främst ska generera begränsade intäkter för industrin.

Olof Jonmyren
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om