Svettigt jobb i Nyköpings bussdepå

Luftkonditioneringen på Sörmlandstrafikens bussar går på full fart i värmeböljan och extra vatten delas ut till chaufförerna i depån i Kungshagen i Nyköping. I garaget har Anton Knutsson fullt upp med att serva trasiga AC-system.

– Man får dricka extra mycket vatten sådana här dagar, säger Viktor Eriksson (i mitten). Han jobbar med Tobias Algothsson och Anton Knutsson på Nobinas bussgarage i Kungshagen.

– Man får dricka extra mycket vatten sådana här dagar, säger Viktor Eriksson (i mitten). Han jobbar med Tobias Algothsson och Anton Knutsson på Nobinas bussgarage i Kungshagen.

Foto:

Övrigt2018-06-09 09:15

– Eftermiddagarna är värst, då är det riktigt varmt, säger en av busschaufförerna som just har gått av sitt morgonpass.

Medan semesterfirarna njuter av värmen är det många som har det extra tufft på jobbet. På bussdepån i Kungshagen kan det vara 50 grader varmt i bussarna som står parkerade i solen.

– De blir varma som växthus, men vi är noga med att inte låta bussarna gå på tomgång, säger Mensur Duric, tillförordnad trafikchef.

Luftkonditionering ska dock finnas på alla bussar och om den är trasig ska bussen bytas ut. Annars blir det för varmt, både att köra och att åka buss.

– Man måste anmäla om det inte funkar, människor kan inte sitta i bussen annars, säger Ajmal Safin, busschaufför som är på väg att hämta en buss för att köra till Eskilstuna.

Luftkonditioneringssystemen har gått för fullt den här sommaren och slits därefter.

– De står stilla hela vintern och sen är det fullt ös, det sliter, säger Tobias Algothsson som jobbar i Nobinas bussgarage.

Inne i bussgaraget lagar Anton Knutsson luftkonditioneringssystem när de går sönder på bussarna.

– Det är prio ett. Och man är glad när man får i gång en AC på en buss, så man kan sätta sig där en stund och testa att den funkar, säger han och skrattar lite.

För det är varmt även inne i garaget.

– Man får se till att ta extra bensträckare och dricka mycket vatten, säger Viktor Eriksson.

Inne på kontoret finns extra bubbelvatten till alla anställda och chaufförerna går gärna förbi och hämtar en extra flaska när de ska ut och köra. Busschauffören Banoo Raad, passar på att hämta en flaska på väg in från sitt pass.

– Det är jobbigt att köra, men roligt också. Jag kör i stan och känner igen många passagerare. Det är socialt, säger han.

Sämre prestation i värmen

Det finns regler för hur varmt det får vara på en arbetsplats, men det varierar lite beroende på vilken typ av arbete som utförs.

Under sommaren bör temperaturen inomhus ligga mellan 20 och 26 grader om arbetet är lätt och stillasittande. Men när det är riktigt varmt ute klarar många ventilationssystem inte av att hålla ner temperaturen, därför tillåts högre temperaturer under kortare perioder av värmebölja (Arbetsmiljöverket hänvisar till SMHI:s definition av värmebölja på 25 grader eller varmare några dagar i sträck.)

Arbetsgivaren ansvarar för miljön på arbetsplatsen, men även arbetstagare har ett ansvar att hjälpa till, följa säkerhetsföreskrifter och slå larm om de upptäcker några fel.

Det är påfrestande för kroppen att arbeta i stark värme. Värmen sänker prestationsförmågan och arbetstakten. Den försämrar också koncentration, uppmärksamhet och omdöme, något som kan medföra risker för andra. Kroppen kan dock vänja sig dock vid värme och efter några dagar kan man börja svettas vid lägre temperaturer och blodcirkulationen regleras bättre.

Källor: Arbetsmiljöupplysningen och Arbetsmiljöverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!