Ta med medicinerna till doktorn
Rubriken Må bra med läkemedel på äldre dar, fyllde i stort sett Culturum på onsdagen.
25 procent av läkemedelskostnaderna går till patienter som är över 75 år.
Vi funderar mycket på vad som är åldrande och vad som är sjukdom. Vi har det mentala åldrandet där vi blir långsammare som äldre, det tar lite längre tid. Och sjukligheten ökar med åldern.
Vanliga symptom hos äldre är trötthet, värk, yrsel, oro och ångest, förstoppning, inkontinens och stelhet.
Åldrandet innebär minskad elasticitet i magen, vilket betyder mindre ytor som absorberar läkemedlet. Man vill ju att tabletten ska ramla igenom magsäcken så fort som möjligt.
Den äldre kroppen innehåller mindre vatten och mer fett och det kan bli konkurrens mellan olika läkemedel i nedbrytningen. Dessutom förlorar man mycket av njurfunktionen som äldre. Och man ska vara noga med att kolla upp njurfunktionen. Ta tabletten med ett glas vatten så att den inte fastnar i halsen, det kan ge frätskador.
Muskelkraften går ner, speciellt om man blir liggande. Bälgfunktionen i lungorna är sämre än förut och det är samma sak med hjärtat. Pulsen går inte upp lika mycket.
Det är också svårt för många att hålla reda på när och vilka mediciner de tagit, säger Görel. Undersökningar visar också att 25 procent av 82-åringarna inte visste varför de tog läkemedel.
Hon betonade att det är viktigt att ha rätt preparat och det kan krävas flera läkemedel för att komma tillrätta med problemen.
Ta med läkemedlen då du går till doktorn. Det är lika viktigt att se dem som det är att känna på magen, sade Görel.
Görel Wachtmeister berättade att hon tänkt sig att bli distriktsläkare när hon började studera medicin.
Men så tyckte jag att invärtesmedicin var intressant och geriatrik, läran om sjukdomar hos äldre, är en del av invärtesmedicinen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!