Ta tåget till sjön i Gnesta
Sjönära är attraktivt. Men för många Gnestabor är det lika viktigt att ha nära till tåget. Det ena behöver inte utesluta det andra.
_ Närheten till järnvägen är viktig. Men vi försöker också att orientera oss mot sjön. Utsikt mot vattnet är något som människor efterfrågar, säger Gnestas stadsarkitekt Torbjörg Sekse.
Vintertid har Gnesta kommun med sina fyra tätorter Gnesta, Björnlunda, Stjärnhov och Laxne sammanlagt runt 9^700 invånare. I takt med att sommarvärmen kommer fylls fritidshusen och invånarantalet ökar rejält. Men politikerna vill förstås att antalet permanentboende invånare ska öka, förhoppningen är 11^000 invånare år 2015.
Med närheten till Stockholm är det naturligt att Gnesta lockar många storstadsbor. Inte minst för att boendet är billigare än i Stockholmregionen.
_ Vi ser att vi kan erbjuda dem ett boende som har kvaliteter både innehållsmässigt och ekonomiskt, säger Torbjörg Sekse.
_ Men politikerna vill att vi ska växa i en takt som är rimlig för att vi ska kunna ta hand om de nyinflyttade, och erbjuda bra barnomsorg, skola och annan service. Det är lätt att få växtvärk annars.
Enligt Torbjörg Sekse är det stor efterfrågan på småhus i Gnesta, så när kommunen får vara med och bestämma ser man gärna att det planeras för den typen av bostäder. Men hon poängterar att det inte är kommunen som bygger nytt, utan aktörerna på marknaden, och att kommunen därför inte i särskilt stor utsträckning kan vara med och styra vad som byggs.
Det som byggs just nu i Gnesta är bland annat sjönära småhus. Det planeras också för centralt belägna lägenheter och radhus i utkanten av tätorten. Men Gnesta erbjuder dessutom många möjligheter för den som vill bo mer lantligt.
_ Det är viktigt att det finns en bredd i utbudet. Och det finns en politisk vilja att stimulera bosättning på landsbygden också, säger Torbjörg Sekse.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!