Med drygt fem månader kvar till valet är Urban Granström väl medveten om att frågan om infrastruktur både är osexig och okontroversiell. Ändå upptar det en stor del av hans vakna tid. Bra kommunikation till och från Stockholm är en förutsättning för att Nyköpings ska kunna växa och vara en del av storstadsregionen, så den senaste tidens tågstrul har rört upp det norrländska humöret rejält.
‒Jag har varit fruktansvärt arg, särskilt när SJ ställde in avgångar utan att informera oss. Nu funkar det bra, men det är långt från tillfredställande, säger han.
Förra veckan publicerades en debattartikel i SN som Urban Granström skrivit tillsammans med landstingsrådet Monica Johansson (S). Rubriken löd "Vi prioriterar tågfrågorna" och frågor som turtäthet lyftes bland annat.
Att tågtrafiken på Nyköpingsbanan är nedprioriterad i förhållande till exempelvis Svealandsbanan håller han bara delvis med om
‒När jag tillträdde 2010 gick det 11 tåg till Stockholm från Nyköping. I dag är vi uppe i 17 turer – en ökning med 50 procent. Det hade inte varit möjligt utan det regionala samarbetet mellan kollektivtrafikmyndigheten och Mälab, säger han.
Turtäthet ger valfrihet menar han. De som arbetspendlar ska kunna lita på att det går ett tåg hem tidigare om det ringer från dagis för att barnen har blivit sjuka.
‒Det spelar stor roll om det finns fler avgångar. Helst skulle jag vilja ha en halvtimme mellan varje avgång.
Samtidigt är Urban Granström medveten om att en ökad turtäthet ger högre tryck på det redan ansträngda järnvägsnätet. Därför är Ostlänken avgörande men även de nya tågen som köpts in av kollektivtrafikmyndigheten och de sex regionerna som ingår i Mälab.
‒Med de nya tågen slipper vi vara beroende av SJ. Regionsamarbetet gynnar oss. Om man har fullt ansvar för en fråga kan man också göra något åt det, säger han.
Vad jag förstår kommer bara ett av de 33 nya tågen att trafikera Nyköpingsbanan, är det rättvist tycker du?
‒Nyköpingsbanan är i sämre skick och man kan därför inte utnyttja de nya tågens fulla kapacitet på spåren. Men de nya tågen gör att vi får loss fler fordon totalt och det är en stor poäng.
Vad gör du om bygget av Ostlänken skjuts upp ytterligare?
‒Ostlänken är en enormt viktig fråga för Nyköping, precis som spårkapaciteten mellan Järna och Stockholm är avgörande för hela Sörmland. Jag jobbar både regionalt och mot regering med den här frågan. Det tar tid och gör en otålig men Ostlänken måste byggas.
Varför är det så viktigt?
‒Det är en fråga om samhällsekonomi. Utan en utbyggnad av järnvägsnätet, fungerar arbetsmarknaden sämre. I slutändan innebär det sämre tillväxt.
Hur utnyttjar du din makt som politiker för att snabba på järnvägsbygget?
‒Tjatar, både på kommunal- regional- och regeringsnivå. Frågan ligger högt på agendan och det är som man säger: Ett borrande i hårda brädor. Oavsett hur vi gör är det långt kvar innan Ostlänken är verklighet, så under tiden måste vi även se till att vi gör skillnad nu. Och att det märks i folks vardag. Då är turtäthet en sak vi kan påverka. Fungerande wifi på tåget är en annan sak vi jobbar för att få till.
Hur gammal är du när Ostlänken är färdig att tas i drift?
‒År 2033 fyller jag 60 år. Längre bort än så kan jag inte se.