Tågtrafiken åter i gång efter allvarlig olycka

Efter en allvarlig olycka vid Nyköpings tågstation stoppades tågtrafiken i nära fyra timmar.

Foto:

Övrigt2018-05-15 15:29

Vid 15.20-tiden på tisdagen inkom ett larm om en allvarlig olycka vid tågstationen i Nyköping.

Till följd av det stoppades tågtrafiken i närmare fyra timmar.

SJ uppmanade på dess hemsida sina resenärer att vara uppmärksamma på utrop och skyltning vid stationen.

Stämningen vid stationen var uppriven, chockade vittnen till incidenten grät öppet.

Enligt räddningstjänsten forslades en person bort med ambulans. Personen vårdades under kvällen på intensiven för mycket allvarliga skador.

Tåget ifråga stod stilla tills dess att en ny lokförare kommit på plats. Passagerarna på tåget fick vänta i närmare en timme innan de fick gå av tåget. Andra resenärer stod i värmen och väntade på besked.

– Vi har inte fått någon information, men det kan man inte begära, sade en person som väntade på tåget mot Norrköping.

En annan resenär på väg mot Helsingborg konstaterade att det bara var att vänta och se.

– Det är inget att göra åt, det är som det är.

Vid 16.15-tiden var den första ersättningsbussen på plats.

Strax före 17.30-tiden stod det olycksdrabbade tåget fortfarande kvar på perrongen och fortfarande var det ganska mycket folk som väntade på att få åka därifrån. Räddningstjänsten var då också fortfarande kvar på platsen.

Vid 19-tiden återupptogs tågtrafiken.

Enligt inledande uppgifter omkom mannen i olyckan. Dessa uppgifter visade sig inte stämma. Mannen fördes till Nyköping lasarett, där han vårdas för allvarliga skador.

Under tisdagskvällen klarnade omständigheterna kring vad som egentligen hände något. Eric Björkholm är vakthavande befäl vid polisen i Sörmland:

– Det är ett självmordsförsök. Mannen levde när han togs från tågrälsen. Men det är kritiskt läge på hans status.

Vakthavande befäl är märkbart tagen av det som inträffat.

– Det var väldigt mycket folk på perrongen och väldigt många som blev vittne till det här. Det var traumatiskt för många och många chockades. Det har tagit oss många timmar att få grepp om händelsen.

Och er personal som var på plats, hur mår de?

– De har vi också tagit hand om efteråt, som vi gör i sådana här lägen.

– Det är ett mycket tragiskt ärende.

Mannens läge beskrivs alltså som kritiskt.

– Jag ska inte bedöma vad läkarna säger men min tolkning av det är att läget är väldigt kritiskt.

Om du mår dåligt

Om du har självmordstankar är det viktigt att prata med någon. Tveka inte att be om hjälp och tänk på att du är långt ifrån ensam. Att ha självmordstankar är vanligt och absolut inget att skämmas för. Och det finns hjälp att få.

Vem som helst kan få problem eller hamna i situationer som känns omöjliga att ta sig ur. Då kan döden framstå som en möjlig väg bort från lidandet. Det kan exempelvis handla om besvikelse över att inte leva upp till egna eller andras förväntningar, svåra förluster eller ett misslyckande.

Men det är viktigt att prata med någon du har förtroende för. Finns det ingen i din närhet, ring då en stödlinje eller sök dig till vården.

Även om du känner dig förtvivlad är det viktigt att sätta ord på sina tankar inför en annan person som lyssnar. Det gör oftast att man hittar nya sätt att se på sina problem.

Om du inte vill prata med någon närstående finns det bra stödlinjer, där det finns människor som är vana att lyssna och ge råd och stöd till personer som mår dåligt. Det går bra att vara anonym när du pratar eller chattar med olika hjälplinjer.

När man är väldigt nere och deprimerad kan det vara svårt att förstå hur det någonsin ska kunna bli bättre. Du kanske känner dig helt övergiven och värdelös och skäms över din situation. Självmordstankarna kanske övergår till ständigt upprepande tankar och till sist kanske du tror att självmord är enda lösningen. Det kan då vara jättesvårt att be om hjälp. Men det finns många människor i omgivningen som vill hjälpa, utan att du förstår det. Så försök ändå berätta hur du mår och var tydlig med att du behöver hjälp. Du kan till exempel be om sällskap när du ska besöka vården.

Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60.

Bris - Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.

Jourhavande präst nås via 112.

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.

Akut: Sök vård direkt på en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att situationen känns outhärdlig eller om du har allvarliga tankar eller planer på att ta ditt liv

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!