Tandläkarna varnar för sockerbelöning
Det säger tandläkare Marie Troberg, chef för folktandvården vid Ekensbergs vårdcentral i Nyköping.
Hon konstaterar att både godis och läsk har blivit mer lätttillgängligt. Det som en gång var en belöning, exempelvis vid födelsedagar, har i dag blivit vardagsmat. Det handlar om en livsstil där mycket socker finns i livsmedlen.
Sveriges tandläkarförbund håller på med en inventering av hur lättillgängligt godis och läsk är på skolorna. Med fakta i handen vill visa på den fara som ligger i konsumtionen av läsk för barnens och ungdomars orala hälsa och allmänhälsa.
Marknadsföringen av de här varorna har blivit aggressivare, menar Marie Troberg. Jag ser det också som förälder. Men vi diskuterar inte om det hör hemma i skolorna. Det finns de som byter ut läsken mot exempelvis nyponsoppa, men då har man inte förstått problemet.
Det finns ett klart samband i att de som har många hål är de som äter mycket godis och dricker mycket läsk.
Högkariesaktiva har alltid funnits. Men vi ser många fler överviktiga barn och kanske hålen kommer efter övervikten. Vi hade en väldigt bra tandstatus på 1970-talet då tandläkarna förra gången stod på barrikaderna. Kanske är det den föräldragenerationen som har haft väldigt bra tänder som ger barnen godis och läsk. Barn kräver det ju alltid. Och det är ju inte barnens fel att de får.
Marie Troberg konstatera att allt fler äldre har allt fler tänder i munnen. Tänder som har behandlats och som måste skötas.
I Oxelösund har man fortfarande kvar fluortanten och där är tänderna bra på barnen, enligt Marie.
Fluor är bara bra om man inte borstar tänderna. Men de här barnen får en person som regelbundet påminner dem om hur viktigt det är att sköta tänderna. Barn behöver påminnas ibland. Fluortandkräm är det överlägset bästa.
Marie tycker att det känns viktigt att tandläkarna går ut och talar om de här frågorna. Även om fetman som sprider sig bland barnen.
Om vi går ut får det effekt, hoppas hon. Ser man något alarmerande måste man agera. Det är som, med rökning, som ju ger tandlossning på sikt. Där pågår många projekt för att informera om det. Men det behövs eldsjälar för att det ska bli genomslag.
De barn som är äldre går att prata med, de förstår att det kan kosta pengar att missköta tänderna.
Jag tycker också att politikerna är intresserade. De vill ju ha vissa tjänster utförda för de pengar de tilldelar oss.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!