Låtsas att man inte är hemma, lägga på en virkad duk eller dölja platt-tv:n med gardinerna. Metoderna för att smita från tv-avgiften är lika kreativa som dörrknackandet från Radiotjänst är skrattretande. Men snart kan det vara slut på den Stasi-artade smitarleken. Tv-avgiften ska skrotas och ersättas av en public service-skatt, står det i public service-utredningen som i går överlämnades till kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth (M).
Det är på tiden att finansieringen av radio och tv i allmänhetens tjänst moderniseras. Det är fel att avgiften motiveras av en tv-mottagare när allt fler konsumerar tv på nätet. Bland andra undertecknad har ingen tv eftersom internet räcker gott och väl, det är ett hushållande med pengar som kan tänkas bli allt mer utbrett i framtiden. Även oaktat internet är dagens system skevt eftersom den som har radio men inte tv slipper betala det som faktiskt är en radio- och tv-avgift. Och genom att 12 procent smiter från dörrknackarna går Radiotjänst miste om nästan en miljard kronor per år, skriver public servicekommittén som gjort utredningen (DN 11/9).
Att SVT, SR och UR bör finansieras genom skattsedeln var ett väntat förslag, även om det inte är okontroversiellt. Public services oberoende äventyras om avgiften blir en skatt, medieutbudet kan påverkas av regeringen och i knapra tider kan anslagen minskas, menar kritikerna där bland andra Sveriges Radios ledning ingår.
Motargumenten har hörts i åratal och anförs även i den nya utredningen: public service-avgiften ska finnas med på skattsedeln, stå separat i deklarationen och inte bli en del i statsbudgeten som regeringen kan fördela efter eget tycke. Och med dagens ordning har riksdagen faktiskt makt över hur mycket pengar från tv-licensen som ska användas av de tre medieföretagen, påpekade riksdagsledamoten Andreas Carlson (KD) i går (SR P1-morgon, 11/9).
Nu är det upp till riksdagen att säga ja eller nej till public service-kommitténs förslag. Reglerna blir förutsättningarna i de nya sändningstillstånden som börjar gälla 2014, och handlar även om vad som ska sändas och hur kostnader ska redovisas.
Public service-skatten är en god idé. Inte minst genom att nästan en miljard som i dag fuskas bort skulle kunna användas till upplysande, underhållande och kritisk journalistik.