Tappen ur tunnan

Ölen och vinet är inte problemet, hävdar regeringens alkoholutredare Kent Härstedt och föreslår att spritskatten ska sänkas. Det är möjligt att alkoholskatten behöver justeras. Men vad oroar Härstedt egentligen? Jo, att Systembolaget tappar intäkter och att det rinner in mindre mängd skattemedel till statskassan med nuvarande högskattenivå. Alltså kan en lägre, mer konkurrenskraftig skattesats göra att fler köper sin sprit i Sverige. På så vis ordnar sänkt skatt, bättre intäkter för Systembolaget och statskassan.

Övrigt2004-06-11 22:35
Det är ett intressant resonemang som tål att tillämpas i andra frågor. Bara tanken på att sänkta skattenivåer kan ge positiva effekter för statskassan är ju något som annars brukar få vänsterretoriker att tugga fradga. Det är ju också märkligt att det betraktas som viktigt och värdefullt när Systembolagets vd Anitra Steen uttalar sig om spritskattenivån, men när företagare efterlyser sänkta arbetsgivaravgifter för att stimulera tillväxten, då talar de i egen sak.

Nu är alkoholpolitikens främsta syfte inte att till varje pris värna Systembolaget eller skatteintäkterna. Det är att främja folkhälsan och motverka alkoholens skadeverkningar. Att göra spriten relativt billigare jämfört med öl och vin, som Härstedt signalerar med sin spritskattesänkning, kan möjligtvis få folk att köpa sin sprit på Systemet igen, men gör inte mer än det. Ska alkoholskatten justeras något, måste det gälla all alkohol, inte bara för spriten. Då minskar man vinstmarginalerna för all alkoholimport.
Tricket är inte att få tillbaka spritköparna till Systembolagets kassaköer, utan att få dem att köpa något annat i stället. Om svenskarna minskar sitt spritdrickande till förmån för andra drycker med lägre alkoholhalt kan man, faktiskt, se det som ett steg på vägen mot en något mer sund alkoholkultur. Där det handlar om mindre mängder för sällskaps skull och inte rejäla intag för fyllans.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om