Tekniska snillen behövs för att rädda miljön
För att ge lite perspektiv på koldioxidutsläppens kraft kan vi konstatera att SSAB:s stålverk i Oxelösund släpper ut lika mycket koldioxid som alla personbilar i Stockholm och Södermanlands län under ett år.
Vattenfall, som internationell koncern, släpper ut över 80 miljoner ton koldioxid varje år. Det är vad hela Sverige släpper ut på ett år. Det är alltså på dessa utsläppsgiganter som vi skall koncentrera oss på och hjälpa med ny teknik och inte på oss privatpersoner som kan göra väldigt lite åt eventuella problem.
Varken SSAB eller Vattenfall skall behöva flytta från Sverige eller göra gigantiska prishöjningar för att betala kostnader för miljöskydd utan här gäller det för staten att genom utbildningsväsendet och teknikutbildningen vaska fram den kompetens som kan skapa teknik som renar utsläppen eller återvinner dem. Stålet och elen behöver Sverige men till vettiga priser som kan konkurrera.
En blick i backspegeln visar att resurserna finns i Sverige. Håkan Lantz världsberömda uppfinningar visar att vi har den personliga kompetensen i Sverige bara vi vaskar fram snillena. Linköpingsområdets framställning av JAS-Gripen visar att vi kan skapa tekniska resurser genom samarbete mellan industrin och universiteten som ger resultat. Samtidigt utvecklar en sådan satsning en hög teknikkompetens inom ett stort geografiskt område och inom många branscher.
Nu gäller det att industrin lyfter blicken från löner, bonusar och pensioner och att universiteten avdramatiserar promotioner och titulationer. Industri och universitet måste tillsammans med staten skapa resurser för en snabb utveckling av de tekniska innovationer som kan göra koldioxidutsläppen neutrala och samtidigt positiva som naturtillgång.
Alf Karlman
Lista Strand, Stora Sundby
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!