Tessinelever i EU-maktens korridorer

Gripenelever har åkt till Tanzania, Nicolaielever ska åka till Polen och nyligen åkte 14 Tessinelver till Bryssel i Belgien. Eleverna ser många fördelar med att åka till platser som de har läst om.

Övrigt2005-05-02 07:34
Det är ett kul och bra sätt att lära sig på. Man ser allt ur ett helt annat perspektiv när man har det precis framför sig, säger Abdallah Arabi.
Alla 14 resenärer i klass SP2b, europaspåret, håller med.
De besökte på sin veckolånga resa bland annat Parlamentet, Kommissionen, Sveriges kommuner och Landsting och mycket mer.

Resans syfte var att skaffa djupare förståelse för EU:s arbete och de tycker eleverna att de fått.
Mest lärorikt tycker samtliga resenärer att det var när de besökte Kommissionen där bland annat berättade om olika EU-länders inställning till EU.
Mottagandet var bra överallt alla de vi besökte var gästvänliga och entusiastiska över vårat intresse av EU, de tyckte att det var roligt att vi kom från Sverige eftersom Sverige är ett så EU-krisiskt land, säger Emilie Carlsson Gardin.

Under sin resa hann de besöka de tre städerna: Bryssel, Brygge och Ipr.
När klassen jämför Bryssel med Stockholm är allas första intryck att Bryssel känns större än Stockholm. Att de delat upp utelivet och instutitionerna på olika ställen tror resenärerna är en av anledningarna till att det kändes så stort. Och när vi pratar om Bryssels arkitektur har Abdullah Arabi en åsikt
De har mer imponerande arkitektur i Bryssel än vad vi har i Stockholm, det var roligt och framförallt vackert att se, tycker Abdallah och lägger till att det var mycket trafik och många nya, fina bilar.

Belgiens sätt att hedra de döda människorna som omkommit i krig förvånade eleverna, Bryssel har många hedersmonument.
Madeleine Lindberg tyckte att atmosfären var en helt annan i Bryssel än i Stockholm: Bryssel var verkligen en kontrast mot Stockholm, så fort man gick utanför hotellets dörrar. Hon berättar att det i staden exempelvis finns en triumfbåge där namn på folk som dött ristats in och hon berättar vidare:
Det känns som om vi fått mer förståelse för varför EU verkligen kom till, det är ett fredsprojekt som är viktigt för de länder som medverkat och förlorat människor i krig.

Klassen hade läst om EU i två månader innan Brysselresan och alla de besökte var imponerade av deras kunskap om EU.
Men varför är det då viktigt att ha kunskap om EU?
Klassens svar är att EU är viktigt, det som bestäms i Bryssel påverkar ända ner till kommunnivå och någon lägger till vet man ingenting om hur EU ser ut och hur det fungerar kan man heller inte påverka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om