Tid är pengar – och disk

Vill du spara tid, pengar och energi på en och samma gång? Det är väldigt enkelt, men många svenskar ­verkar helt ha missat hur man gör: man slutar att slänga maten.

Övrigt2011-10-18 05:00


Visst har vi förstått att man både sparar kronor och minskar miljöpåverkan genom att äta upp den mat vi betalat för. Men minst lika uppenbart är att vi sparar tid. Genom att värma upp gårdagens middag blir det tid över från planering, matlagande och diskande. Och vi slipper att köa under lunchrasten. Kanske har många inte ens hunnit tänka på det?
I går skrev Dagens Nyheter (17/10) att vi slänger 100 kilo matrester per person varje år – enbart i hushållen. Hur mycket det motsvarar i tid finns inga siffror på men en lekman kan göra ett överslag. Främst handlar det om hur lång tid det tar att fundera ut vad vi ska äta till middag, att laga maten och diska eller vänta på lunchrestaurangen. Tre kvart per dag skulle nog de flesta skriva under på.

Matavfall kan förvisso användas för att framställa biogas. Men enligt Miljömålsberedningen är det allra bästa ur miljösynpunkt att äta upp det vi har betalat för. Det kan vara jobbigt att vara miljövänlig även om vi så gärna vill vara det. En ego-morot är att tänka på vad vi kan göra med tiden som vi annars lägger på matbestyr. Uppiggande lunchpromenader, bokläsning och spinningpass är bara tre alternativ.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om