Tidigare anställd larmar om allvarliga problem på serviceboende – känner oro för både brukare och personal

Inbrott, hot och skadedrabbad personal – det vittnar en tidigare anställd om på ett serviceboende i Nyköping. Det hela uppges vara kopplat till en brukare med en missbruksproblematik, där ledningen inte tar situationen på allvar.

"Jag vill hävda att kommunen struntar i arbetsmiljölagen", säger "Lovisa", som också ifrågasätter om kommunen följer LSS-lagen. Nu riktar hon skarp kritik mot det kommunala serviceboende där hon tidigare arbetat.

"Jag vill hävda att kommunen struntar i arbetsmiljölagen", säger "Lovisa", som också ifrågasätter om kommunen följer LSS-lagen. Nu riktar hon skarp kritik mot det kommunala serviceboende där hon tidigare arbetat.

Foto:

Övrigt2019-01-16 06:15

Problemen har pågått i tre-fyra år och rör en brukare med olika funktionsnedsättningar. Mannen bor på ett kommunalt serviceboende i Nyköping och har levt i en tillvaro som länge präglats av narkotikamissbruk. Lovisa, tidigare anställd på serviceboendet, berättar om en situation som vid upprepade tillfällen varit kaosartad.

– Det har varit narkotika, det har varit spring, och det har varit missbrukare som bott hos honom, säger hon.

Mannens lägenhet ligger några våningar upp, otillgänglig för obehöriga via en låst port på entréplan. Lovisa, i dag pensionär, uppger att flera inbrott har inträffat, där bekanta till mannen – andra missbrukare – brutit sig in när de inte blivit insläppta. Detta framgår även via mejl till personalen, som skickats ut av ledningen på divisionen för social omsorg. SN har tagit del av det:

"Jag vill bara meddela er att jag pratat med narkotikapolisen i dag kring det senaste inbrottet i [brukarens] lägenhet. [...] Ifall ni hör eller ser personer som försöker ta sig in i lägenheten ska ni kontakta polis direkt."

Mejlet skickades i somras. Enligt Lovisa har personerna som brutit sig in agerat hotfullt mot personalen vid flera tillfällen, dels när personalen nekat inträde vid entréplan och dels när personalen mött personerna i brukarens lägenhet.

[fakta nr="1"]

Lovisa berättar också om flera arbetsmiljörelaterade olyckor. Vid ett tillfälle råkade en ur personalen sticka sig på en använd kanyl som legat dold i brukarens lägenhet. Medarbetaren fick uppsöka sjukvård. Det hela blev del av en anmälan till arbetsgivaren, inlämnad av Lovisa tillsammans med facket. Man begärde att ledningen skulle se över boendeformen för brukaren och att arbetsmiljön skulle säkerställas för personalen. Lovisa ville även koppla in Arbetsmiljöverket men fick inte hela personalgruppen med sig.

Ledningen nöjde sig med en ny handlingsplan och skärpt säkerhet. Personalen blev tillsagda att aldrig gå ensamma till brukarens lägenhet och att alltid ha med sig överfallslarm med direktkoppling till polisen. Brukaren fick bo kvar i lägenheten.

I handlingsplanen, som SN har begärt ut, lyser också problemet med dolda kanyler igenom: "Ta med handskar", står skrivet i dokumentet, och "Ta inte i brukarens smutstvätt, kan ligga kanyler i kläderna".

Lovisa ifrågasätter hanteringen med hänvisning till att serviceboendet riktar sig till personer med olika typer av funktionsnedsättning – inte till missbrukare.

– Den här personen skulle behöva ett gruppboende. Då finns det inga andra personer som kan komma förbi i tid och otid.

– Det här handlar om min oro för brukaren, min oro för personalen och för andra brukare som bor där.

Divisionschefen för social omsorg, Stefan Heinebäck, säger sig förstå att situationen på serviceboendet kan skapa oro. Samtidigt menar han att det är del av arbetet. När SN tar kontakt med Heinebäck avböjer han i stort att besvara frågorna om kritiken mot divisionen för social omsorg, kopplat till situationen på det aktuella serviceboendet.

– Jag kan inte diskutera enskilda ärenden, säger han.

Heinebäck vill heller inte gå djupare in på händelserna om att hotfulla personer vistats hemma hos brukaren, och inte heller situationen där en ur personalen stack sig på en använd kanyl i brukarens lägenhet.

– Det är naturligtvis inte alls bra. Det finns dock ibland risker i vårt arbete liksom det också finns risker inom sjukvården, säger han.

Har du någon förståelse för kritiken?

– Jag har full förståelse för att personer med missbruksproblem kan skapa oro. Därför är det viktigt att känna till att kommunen och landstinget har insatser för att hjälpa till. I första hand ska vi alltid utgå från att hjälpa personer på hemmaplan.

Vad det finns för konkret plan för att förbättra situationen för den aktuella brukaren är oklart.

– Jag kan enbart svara generellt. Utifrån individernas egna viljor och individuella behov har vi samarbete med hälso- och sjukvården, kommunens missbruksenhet och eventuellt polisen, säger Heinebäck.

Fotnot: Lovisa är ett fingerat namn. Källan till SN vill vara anonym.

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

LSS är en rättighetslag med avsikt att garantera personer med omfattande och varaktiga funktionshinder goda levnadsvillkor.

LSS ger rätt till tio insatser, bland annat rådgivning, personligt assistans och daglig verksamhet.

LSS gäller bland annat för personer med fysiska och psykiska funktionshinder och personer med autism eller autismliknande tillstånd.

Källa: Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!