Tidsresa i filmens värld

Film och tv ska det handla om på Sörmlands Museum i april. Utställningen Den rörliga bildens århundrade tar med besökarna på en tidsresa som sträcker sig från den berömda trappan i Pansarkryssaren Potemkin till intrigerna på Robinson-ön.

Övrigt2003-03-28 20:45
Stumfilm, kända skådisar, reklamfilm, censur, porrfilm och dokusåpor allt finns med med utställningen Den rörliga bildens århundrade som öppnar i Sörmlands Museums konsthall i Nyköping i morgon, söndag.
I korta texter och mycket bilder sammanfattas 1900-talets film- och tv-historia.
Tv och film känns som ett väldigt spännande och aktuellt tema. Vi har också valt att satsa lite extra på den här utställningen, med föredragskvällar och pedagogik, säger Lena Wernevik på Sörmlands Museum.

Under söndagens vernissage ska filmkritikern Ronny Svensson bjuda museipubliken på en riktig kärleksförklaring till filmen. Därefter anordnas fyra föredrag som alla handlar om film på olika sätt.
Tisdag den 1 april berättar filmprofessor Leif Furhammar hur människan inspirerats av filmens värld, 3 april avslöjar tv 4:s filmkritiker Hans Wiklund hur man gör när man recenserar film och den 10 april ska Maaret Koskinen berätta om de fynd hon gjorde när hon fick gå igenom Ingmar Bergmans privata arkiv.
I pappkartongerna fanns bland annat ett svart vaxdukshäfte från 1938 där Bergman samlat historier, ett femtiotal arbetsböcker, opublicerade noveller och massor av fotografier.
Lite lokal filmhistoria blir det också. Den 15 april kommer Maj Eriksson och Tage Claeson från Mellösa hembygdsförening till Sörmlands Museum och visar filmer från Mellösa, tagna under åren 19401960.

Den som själv vill prova på att göra film får chansen under påsklovet. Den 15 och 16 april ordnas animationsverkstad på museet. Då kan man prova att göra cut out-film med pappersfigurer, tecknad film eller leranimation.
Att göra animationer är både lätt och kul. Man kan göra precis vad man vill och får ett snabbt resultat, säger Gunnel Nelzén från Film i Sörmland som är med och arrangerar filmutställningen.

Hon tänker dessutom visa en hel del av de filmer som gjorts av länets ungdomar i olika projekt. Videofilmfestivalen Frame som är öppen för alla upp till 26 år, dokumentärfilmsprojektet Carpe Diem och satsningen på cut out-filmstillverkning för mellanstadiet är bara några av de projekt som pågår i Sörmland.
Vi vill visa både historia och framtid. Dagens ungdomar har ju en helt annan kunskap om hur man gör film. Att vara delaktig i bildskapandet är en demokratifråga. Det finns ingenting som påverkar samhället så mycket som den rörliga bilden, säger Gunnel Nelzén.
Under utställningens gång flyttar också Tessinskolans undervisning i rörlig bild till museets lokaler. Varje tisdag eftermiddag, mellan klockan 14.20 och 16.30, kan man titta på när Tessineleverna redigerar film och gör en egen dokumentärfilm. Ämnet? Film, naturligtvis!

Kattis Streberg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!