Tillväxten lyfter men Ringholm har landat

Finansminister Bosse Ringholm slår på stora trumman och höjer tillväxtprognosen. Det går bättre än väntat 2004. Konjunkturuppgången drivs av USA och till viss del Asien och den svenska ekonomins utveckling är beroende av att dessa håller ångan uppe. Men i regeringens värld är allt dess egen förtjänst.

Övrigt2004-08-18 23:33
Socialdemokraterna måste redan nu ta fram en propagandabild att banka hem hos väljarna, valet 2006 närmar sig. Annars blir det så tydligt att det idéfattiga och trötta men ständigt makthungriga ställs mot en alltmer ambitiös och kraftsamlad opposition.

Några löften kom redan igår vid finansministerns presskonferens. Det var gamla bekanta, men välbehövliga åtgärder, som trist nog låtit vänta på sig under lågkonjunkturen. 3:12-reglerna som gör livet surt för småföretag ska bort. Har vi hört det förut? Ja. Har det gjorts? Nej. Att arvs- och gåvoskatten måste bort tyckte redan Egendomsskattekommittén och av rädsla för samarbetspartierna vågar inte regeringen göra mer med förmögenhetsskatten än att lova en justering av fribeloppet. Det är egentligen rätt magert för ett parti som hela våren funderat på hur tillväxt skapas.

Att sänka skatterna är bra och vettigt för svensk ekonomi, inte minst på lång sikt. Det borde gjorts tidigare. Men nu är det bara två år till nästa val. Det är därför det är rätt läge som finansministern säger att sänka skatterna nu, när den internationella konjunkturen väl satt fart. Helst hade säkert Bosse Ringholm velat bjuda på fler högtflygande planer, men de bekymmersamma arbetslöshetssiffrorna, inte minst bland de unga, tvingar fram en viss återhållsamhet i självberömmet. Det är förödande när ett land struntar i sina ungdomar, som Sverige gör just nu, för att citera Föreningssparbankens chefsekonom Hubert Fromlet.

Finansministern förmår inte heller ducka för den pinsamhet som flygresan med regeringsplanet från EM i Portugal innebär, där fotbollslandslaget i Ringholms ögon hade behov av regeringens särskilda stöd. Pressad av Ekots reporter på frågan om den omtalade 150 000-kronorstrippen till LO-kongressen verkligen var ett omdömesgillt agerande, vägrade finansministern att svara.
För tillfället går det trögt för de svenska idrottarna vid OS i Aten, medaljbristen är påträngande. Men Ringholm ser ut att bli kvar på marken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om