Tjejerna som vill bli domare

13 fnittriga tjejer, 13 entusiastiska tjejer 13 blivande domare. I går var det domarkurs i IFK Nyköpings kansli för föreningens F88-lag.

Övrigt2002-03-20 23:27
Det ska vara stil och profil.
Kursledaren Torvald Sköld återkommer till det citatet gång efter annan.
Prydligt uppträdande vad gäller kläder är viktigt för honom. Och han påpekar att det är domarens sak att se till att spelarna följer alla klädregler också.
Ser ni en spelare som har tröjan utanför shortsen så säg till honom. Och petar han inte in tröjan ens efter två påpekanden så gör en ceremoni av det hela. Visa alla de andra 21 spelarna att han gjort fel.
Det är andra kurstillfället för IFK-tjejerna. Torvald kontrollerar att tjejerna inte slumrade till vid det tidigare mötet.
Hur var det med slantsinglingen? Hur skulle man göra? Hur många visselpipor ska man ha med sig? När ska man komma till matchen?
Tjejerna svarar snabbt för det mesta i mun på varandra på frågorna.
Men frågan vad alla spelare har i huvudet går de bet på.
Alla försöker komma på ett sätt att fuska, säger Torvald, och vi ska se till att de inte lyckas.
Tjejerna vill verkligen lära sig hur man ska bli en bra domare. Men när Torvald frågar om någon vill följa med honom som assisterande domare tidigare kallades dessa medhjälpare linjemän i en pojkmatch blir det ganska tyst i rummet. Till en början i varje fall. Alla känner att de inte vet tillräckligt mycket för att kunna döma en match i helgen. Men tanken på att få vara assisterande domare i en match där favoritkillen spelar tilltalar gruppen mer än rädslan att göra bort sig.
Kan vi få döma 87:orna, säger en tjej och rodnar.
Varför inte 86:orna, de är mer attraktiva, säger Torvald och skrattar.
Än så länge har gruppen bara gått igenom hur en domare ska agera på planen. Under de två kurstillfällen som återstår är det regler och sjumannafotboll som står på programmet.
Sen är de klara för en match, säger Torvald.
Upp till 15-16 års ålder får ungdomarna döma sjumanna- matcher. Därefter väntar det svåra steget upp till elvamannafotbollen.
Det är då antalet domare tunnas ut, säger Torvald.
Snabbare spel, mer att hålla reda på och därmed mer press ligger bakom avhoppen.
Föräldratrycket har de bara snuddat vid ännu, men Torvald vet att det är här det största problemet ligger.
Föreningarna måste ta sitt ansvar och se till att ha en policy som skyddar domarna. Speciellt de här unga som fortfarande utbildar sig. Om vi ska ha någon tillväxt måste vi ge dem chansen att fortsätta.
Torvald räknar med att av 16-17 kursdeltagare så kommer sju-åtta att döma en match på föreningsnivå.
Många klubbar har gott om ungdomsdomare. De som började döma i Oxelösunds IK ifjol kommer alla att fortsätta i år och i Tun/Stigtomta är det bara ett par som har hoppat av, och det gäller för oss att se till att de kan fortsätta.
Johanna Omberg ser verkligen fram emot att få bli domare.
Det är bra att kombinera. Att både spela och döma. Och så får man ju betalt också.
Lönen är något som lockar 110 kronor för sjumannalag och 220 för elvamanna men är det tillräckligt bra betalt med tanke på allt skäll man får.
Man måste ha ett bra psyke för att klara av att vara domare, säger Johanna. Man får försöka att inte lyssna på vad de säger.
På frågan hur en domare ska vara säger hon snabbt:
Rättvis.
En ängslig tjej frågar om vad som händer om man gör fel.
Fel har alla gjort och fel kommer vi att göra. Det är bara att acceptera, säger Torvald lugnande.
Efter lite frukt och saft visas videofilmer. Till allmän munterhet går halva skärmen i vågor. När de värsta fnitterstormarna blåst över koncentrerar sig tjejerna på vad de ser. Många kommer med egna matchminnen och hur domaren dömde vid de tillfällena.
Det är viktigt att de får ventilera sådana saker, men jag säger aldrig om domarna gjort rätt eller fel. Det är inte min sak att bedöma, säger Torvald.
Avsnittet om hands skapar en ny frågestund. Alla har sina synpukter och vill höra föreläsarens åsikt.
Mitt i den diskussionen väljer Södermanlands Nyheter att lämna rummet. Om någon månad börjar serierna. Det är bara att vänta och se hur många nya svartklädda, visselblåsande ungdomar som kommer att döma sin första fotbollsmatch.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om