Textilkonstnären och Vagnhäradsbon Irene Englund kallar själv sitt intresse för 1700-talet för medfött.
‒Jag har alltid fascinerats av det här århundradet och i synnerhet av modet. Som faktiskt bara bars av de fyra procent av befolkningen som verkligen var aristokrater, säger Irene Englund som till utställningen i Trosa har tagit med sig två egensydda och rikt detaljerade klänningar och ett helt skåp med accessoarer.
En oklädd gul klänning, utan spets och krusiduller, som användes mest till förmiddagar och så en klädd variant, i finare tyger och med mängder av detaljer står i varsitt hörn i lokalen. Båda är uppsydda efter originalmönster.
‒Klädd ansågs man vara först i den tjusigare varianten, därför kallar man dem oklädda respektive klädda, förklarar Irene och visar motsvarigheter på Gunnar Reinerdahls fotografier som hängts längs med väggarna i restaurangen.
Modet med sidenplagg var populärt under 1700-talet. Men bar man tyget utan tillåtelse kunde det gå illa.
‒Om en piga gjorde det utan tillåtelse blev det böter. Hade man fått tillåtelse från sin husmor var det okej i hemmet, men inte utanför, berättar Irene Englund som på allvar började hänge sig åt intresset för ett 20-tal år sedan.
Sedan dess är hon aktiv i 1700-talssällskapet Gustafs Skål och hon har också varit ordförande och klädansvarig i Tullgarnssällskapet.
Kollegan Gunnar Reinerdahl träffade Irene Englund på en av sällskapets sammankomster på Kristinehovs Malmgård. I fjol deltog han som gästutställare på Trostorp i samband med KonstTriangeln.
I Pensionärernas hus i Trosa visas nu en bildsvit ur den större samlingen "1700-tals dagar". Dokumentära fotografier, porträtt och detaljer ramar väl in den textila delen som Irene Englund står för.
Utställningen mjukstartade redan i måndags, men vernissage blir det först nu på lördag den 13 januari.
‒Då finns vi båda på plats i 1700-tals kläder och vi bjuder också på rullrån och rosenmarsipan, ett måste för 1700-talsmänniskan som ville skämma bort sig med lite extra godsaker, säger Irene Englund.
Utställningen pågår till den 1 februari.