När Gunnar Eriksson vaknade på morgonen var han inställd på en helt vanlig arbetsdag på Sörby Oppgård i Årdala utanför Sparreholm. Men så fort han gick ut på gården, förstod han att något var fel. Hans pirra stod inte utanför köttboden, där han alltid ställer den.
– Pirran stod på en annan plats och då förstod jag att något inte stod rätt till. Sedan märkte jag att det var något med mina bildäck och det inte var en vanlig punktering. Någon hade skurit sönder mina bildäck.
Han fattade sina misstankar och gick mot köttboden, där låset till dörren var uppbrutet. Inne i boden upptäckte han att 190 kilo nötfärs och 50 kilo detaljer, som högrev och ryggbiff, samt korvar och rökt kött, allt med ett sammanlagt värde på drygt 44 000 kronor, var borta.
– De hade tömt två kylskåp, ett frysskåp och två frysboxar samt tagit delar ur några andra boxar, säger Gunnar Eriksson.
Han ringde genast och polisanmälde stölden och gick därför runt på gården för att se sig omkring en gång till. På gräsmattan kunde han se spår efter pirran och en bil, som stått parkerad en bra bit ifrån köttboden.
– De har med stor sannolikhet använt sig av pirran för att köra köttet till bilen, som stod parkerad där borta på gräsmattan. Man såg tydliga spår efter både pirran och bilen.
Trots att huset Gunnar Eriksson sover i ligger alldeles i närheten av köttboden, hörde han inget under natten, när tjuvarna slog till. Men han tror inte att det hade gjort någon större skillnad även om han hade vaknat.
– De har nog skurit sönder bildäcken så att jag inte skulle kunna följa efter, om jag hade vaknat.
Gunnar Eriksson har bott och arbetat på gården sedan 1975, men har aldrig fram till i år, råkat ut för någon stöld i den här omfattningen. Dessutom är detta andra köttstölden på gården inom kort tid. Så sent som i augusti stal någon eller några personer 30 kilo nötfärs från hans köttbod. Sättet stölderna gått till på, får Gunnar att misstänka att det är samma person eller personer som ligger bakom gärningarna.
– Det var på ett liknande sätt, men de verkade mer förberedda den här gången.
Köttet som stals låg i färdiga förpackningar märkta med Sörby Oppgård, ekologiskt lantbruk. I hopp om att de dyker upp någonstans, har Gunnar Eriksson ringt runt till livsmedelsinspektörer i Södertälje och Nyköping och skickat bilder på köttpaketen.
– Mitt hopp är att någon ser köttpaketen och känner igen etiketten. Dessutom har jag delat en bild på sociala medier. Det kanske också kan få människor att reagera om de ser förpackningarna.
Gunnar Eriksson får visserligen ersättning för det stulna köttet, men bara från det så kallade inköpsvärdet.
– Förtjänsten är liksom borta. Det är sorgligt, man blir både ledsen och förbannad, men är maktlös. Vi slaktar ju kontinuerligt och har tack och lov kött, annars hade det varit värre.
Efter stölderna har han förstärkt säkerheten på gården för att försvåra eventuella stöldförsök framöver.
Känner du dig orolig över att någon ska slå till igen? Du bor ju här.
– Nej, jag känner mig trygg och tror inte att jag har något annat val. Jag hoppas verkligen att det inte inträffar igen.