Torkan kan drabba oss i sommar
Dåligt med dricksvatten i den egna brunnen, eller saltvatten som kommer in i vattenbrunnar nära kusten. Så kan det bli i sommar om inte regnet sätter igång att falla nu.
Det sista halvåret 2002 var det torraste sedan 1930. Att hösten var regnfattig gjorde att marken inte mättades före vintern, som den normalt gör. Marken är så torr att om det börjar regna, så sugs vattnet först upp av jorden (som fungerar som en tvättsvamp) innan det sipprar igenom och fyller på grundvattennivåerna och skapar flöden i vattendragen.
Vattennivåerna kan bli låga i bäckar och åar och folk som har egna, grävda dricksvattenbrunnar kan få uppleva att nivåerna sjunker, säger Göran Risberg.
Andra effekter av torkan är att växtsäsongen blir sämre. Det i sin tur kan göra att övergödningen späds på.
Om man gödslar och sår som normalt, men växtligheten inte kommer igång som den ska på grund av vattenbristen, så stannar näringsämnena istället kvar i jorden och följer med höstregnen ut till vattendragen, säger Lars Juhlin, handläggare för miljöövervakning på länsstyrelsen i Södermanland.
Effekter av de låga vattennivåerna kan vara att det blir svårt att ta sig fram med båt till bryggor, eller att vassen breder ut sig eftersom bottnarna kan torrläggas på olika platser.
Om sjöar och vattendrag inte torkar ut helt, är det ingen fara för fisken. De påverkas mer av om syrehalten i vattnet minskar, säger han.
Eftersom variationerna i nederbörd är naturliga, finns det ingen risk att de låga grundvattennivåerna permanentas. Kvaliteten på dricksvattnet om man har egen brunn kan dock försämras och vattnet kan lukta eller smaka illa.
Smakar vattnet inte gott bör man inte dricka det. Istället bör man hinka ur vattnet och hoppas att det rinner till nytt, fräscht vatten, säger Lars Juhlin.
Svampälskare behöver inte oroa sig ännu för en utebliven skörd, svamparna är mer beroende av att det regnar senare på säsongen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!