Trafikfara när naturen skymmer

Under sommaren tar växtligheten över och skymmer sikten för trafikanter vilket kan bidra till ökad risk för trafikolyckor. Både kommunen, Trafikverket och enskilda tomtägare har ansvar att hålla efter grönskan.

Kommer man från Stopp på Östra storgatan syns skylten riktigt bra...

Kommer man från Stopp på Östra storgatan syns skylten riktigt bra...

Foto:

Övrigt2017-07-13 09:00

Den som är vägansvarig sköter underhåll på vägen vilket innebär bland annat lagning av potthål, snöröjning, asfaltering och se till att trafikskyltar syns. Ibland är det kommunen eller Trafikverket som har ansvaret, ibland enskild väghållare.

Men varje tomtägare har även ansvar att se till att träd och buskar inte växer sig för höga, menar Klas Lindkvist, vägingenjör i Gnesta kommun som just tagit emot klagomål från boende i Gnesta:

– Vid behov har vi befogenhet att som kommun ålägga tomtägare att beskära eller klippa alltför höga växter. Sker inget kan även vi göra det mot betalning. Men det händer inte ofta, säger vägingenjören.

– Ofta räcker det med att jag ringer och skickar ett brev för att tomtägare ska inse sitt ansvar. Men det klart att vi ju även har viss förståelse för att folk vill ha skydd mot insyn.

Ibland är även väghållare oense om var ansvarsfrågan ligger, ofta i gränsområden, menar Klas Lindkvist. När det gäller exempelvis Visbohammarvägen så är det Södertälje kommun som är väghållare fram till Sigtunaån. Därefter tar Trafikverket över fram till Östra Storgatan.

– Skulle vi gå helt enligt regelboken skulle vi inte ha annat att göra än att hålla efter varenda buske som är högre än 80 centimeter.

Vägansvar

Gnesta kommun är vägansvarig inom tätorterna med några undantag där Trafikverket är vägansvarig:

Väg 57

Väg 873 och 223 genom Laxne

Mariefredsvägen från rondellen och norrut, väg 867

Stationsvägen i Björnlunda

Kyrkvägen och Mejerivägen i Stjärnhov

samt vägar utanför tättbebyggt område som inte är enskilda vägar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!