Sj rekommenderar sina resenärer att följa utvecklingen på deras hemsida hela tiden, eftersom vissa tåg ställs in helt.
Trots att man räknar med att öppna ett andra spår förbi olycksplatsen nu efter att loket bärgades i natt kommer tågtrafiken att påverkas ända till 25 november, då prognosen är att alla fyra spår kan vara i bruk igen.
– Det blir trängre på pendeltågen eftersom vissa avgångar ställs in. När många då väljer bort tåg är dilemmat att det blir tjockt på vägarna också, så även vägtrafiken blir tätare under rusningen, säger Anders Edgren på Sj:s pressjour.
Han konstaterar att trycket på Flemingsberg varit högt de senaste dagarna och vissa tåg låter man därför vända i Södertälje syd.
För resenärer till och från Nyköping och Vagnhärad gäller däremot fortfarande att tågen går till Flemingsberg, där pendeltåg tar vid. Restiden blir då längre, så Sj uppmanar resenärer att ha god marginal. Sj-biljetterna gäller även på pendeln, men för dem som vill hitta andra trafiklösningar köper Sj tillbaka alla typer av biljetter under tiden då trafikinskränkningarna pågår.
Pendeltåget från Gnesta kör hela sträckan in till Stockholm.
Swebus, som kör Nyköping-Stockholm, har märkt av en ökning och sätter in extrabussar för att ta emot fler resenärer.
- Vi hade en ökning på 40 procent i tisdags men tror inte att tillströmningen kommer att vara så stor framöver, eftersom framkomligheten är bättre nu och folk är ute i lite mer god tid. Men vi är glada att vi har kunnat hålla tiderna trots att det är tjockt på väg in mot Stockholm, säger Cristel Grip på Swebus pressjour.
Vissa fjärrtåg, till exempel Stockholm-Malmö och Stockholm-Göteborg ställs in helt, medan andra avgångar får fler vagnar.