Lena Dahlman, som också är förskolelärare, arbetade som trädgårdsmästare i Katrineholm. En dag halkade hon i ett släntigt dike när hon bar på tunga markstensplattor på axeln.
– Det var blött ute och det knäckte till.
Under en period fortsatte hon att arbeta trots sina smärtor. Men det blev sämre och sämre och tillslut kunde hon bara arbeta sittandes.
– Jag hade två djupa diskbrock i nacken som var på samma sätt som en whiplash och ett i ländryggen, säger Lena Dahlman.
Hon blev sängliggandes och långtidssjukskriven och gick på smärtstillande för att kunna stå ut med den fruktansvärda smärtan.
– Läkarna var verkligen inte hoppfulla och det enda de föreslog var en diskbrocksoperation som skulle göras fram i halsen och det lät fruktansvärt.
Men plötsligt en dag kontaktades hon av sjukgymnasten Gunnel Peterson som hade hittat henne via skaderegistret. Hon undrade om Lena Dahlman ville vara med i en forskningsstudie för att bota whiplashskador. I början trodde Lena Dahlman inte på att studien skulle ge något resultat, men när hon fick träffa Gunnel Peterson föddes hoppet.
– Hon mätte smärtan på ett jätte noggrant sätt så jag förstod att den här studien var väldigt seriös.
Träningsstudien gick ut på att deltagarna skulle göra enkla övningar för att stärka de inre musklerna runt nacken.
– Det var enkla övningar som att trycka huvudet bak mot kudden, jag var ju väldigt mycket liggande.
Lena Dahlman upprepade övningarna några gånger om dagen. Sedan tillkom fler övningar och efter några månaders träning började Lena Dahlman känna hur smärtan blev lindrigare. Efter ytterligare några månader kunde hon gå kortare promenader och så småningom fick hon kontakt med en annan sjukgymnast som samarbetade med Gunnel Peterson och gav henne nya övningar enligt träningsstudien.
– Jag ökade min kondition, åt mindre smärtstillande och blev mer rörlig.
Efter två och ett halvt år kunde hon simma, cykla och åka skidor. Nu är Lena Dahlman nästan helt återställd och oerhört tacksam över att hon fick en chans att vara med i studien. Även om hon fortfarande har en del smärtor ibland, beskriver hon själv tiden efter studien som ett "nytt liv".
– Gunnel Peterson var oerhört positiv och stöttande och fantastiskt duktig. Det är värd all tid och möda att göra övningarna!
I dag jobbar Lena Dahlman på heltid som förskolelärare i Västerås och till skillnad från livet innan skadan, tränar hon numera regelbundet. Nu vill hon ge andra hopp om att det faktiskt går att bli kvitt whiplashskador utan att behöva opereras.
– Jag vill att andra ska tro på att det faktiskt går, oavsett vad läkarna säger!
Det finns hopp för alla som drabbats av whiplashskador, också för dem som har så stora besvär att det tidigare saknats effektiv behandling. Lösningen kan vara långvarig uthållighetsträning av nackens muskler.
Varje år drabbas runt 30.000 personer av skador efter whiplashvåld, oftast i trafikolyckor. Så många som hälften av dem får bestående men. Utöver långvarigt lidande för de drabbade beräknas skadorna kosta samhället omkring 1,5 miljarder kronor om året i vårdkostnader och förlorad arbetsinkomst.
Hittills har det saknats effektiv behandling för de värst drabbade, men nyligen kunde forskare vid Linköpings universitet visa att en särskild träningsform för nacken har mycket god effekt, även hos personer som haft problem under många år. Studien, som är den hittills största som genomförts, har redan väckt internationell uppmärksamhet.
En av forskarna i projektet är Gunnel Peterson, medicine doktor och legitimerad sjukgymnast som också arbetar på vårdcentralen Linden i Katrineholm.
‒Vi kunde visa att hälften av deltagarna hade halverad smärta efter en tids träning, säger hon.
Förklaringen är att träningen inriktar sig på att stärka nackens muskler, vilka svarar för 70 procent av nackens stabilitet. Den som drabbas av en whiplashskada får ofta nedsatt funktion i nackmusklerna, med nedsatt stabilitet och en rad besvär som följd utöver smärtan.
Men det kräver träning, och att träningen fortsätter under en lång period.
‒De som deltog i vår studie träffade en sjukgymnast två gånger i veckan under tolv veckor för att lära sig träna rätt, berättar Gunnel Peterson.
Det goda resultatet gör att forskarna nu går vidare med en ny, utvidgad studie. Den här gången kopplas digital teknik in. Istället för ett stor antal besök hos sjukgymnast kommer hälften av deltagarna att lottas till träning efter ett webbprogram, med bara några få besök hos sjukgymnast.
Det sparar inte bara pengar för landstinget utan också för deltagarna som slipper långa resor.
‒Dessutom kan även de som bor långt från vårdgivare ta del av träningen fullt ut, påpekar Gunnel Peterson.
Den nya studien pågår i flera landsting, däribland i Sörmland. Sjukgymnaster på vårdcentraler och privata sjukgymnaster runt om i länet är engagerade.
‒Nu söker vi kontakt med sörmlänningar med whiplashbesvär som vill delta, säger Gunnel Peterson.
Mer information om studien och länk till intresseanmälan finns på www.whiplashstudie.se.