Olyckan inträffade vid sjutiden på morgonen, på E45 mellan Sveg och Fågelsjö. De drabbade eleverna kommer från Skene i Marks kommun.
Enligt Peter Nystedt fanns 59 personer i bussen; 52 ungdomar, sex vuxna och så chauffören. På en presskonferens meddelar man att tre personer har omkommit och att sex personer har skadats allvarligt. 19 personer uppges vara måttligt skadade.
Vid 10:30 var den massiva räddningsinsatsen på själva olycksplatsen över.
– Vi har transporterat i väg den sista skadade. Nu är ingen kvar. Det som återstår är att bussen ska bärgas, säger Peter Nystedt.
Bilder från olyckan visar hur bussen ligger på sidan i en liten slänt vid vägen.
TT: Hur såg det ut på platsen?
– Det var som en krigsskådeplats initialt. Det vårdades ungdomar i dikena och i princip överallt. Efter ett tag kom brandmän från Färila med ett sjukvårdstält så vi fick in skadade inomhus, så det blev lite mer ordning och reda, säger Nystedt.
– Det blir sådana krafter i en buss på 80–90-väg. De far runt i bussen, så ungdomarna ramlade på varandra. Det blir kaotiskt inne i bussen och inne och ute.
Tidigare fanns uppgifter om att ungdomar ska ha funnits under bussen. Men det stämde inte, enligt Nystedt.
Anledningen till att sjukvårdstältet sattes upp var att antalet ambulanser inte räckte till.
– Det har inte funnits ambulanser i den mån att ta hand om alla skadade samtidigt, man har fått prioritera och köra i omgångar, sade Olof Brånborg, inre befäl vid räddningstjänsten tidigare till TT.
Sjukhusen i Region Jämtland Härjedalen gick in i förstärkningsläge – nivån mellan stabsläge och katastrofläge. Patienter ska ha förts till flertalet sjukhus, exempelvis Mora, Östersund, Hudiksvall och Falun.
Ombord på bussen fanns en åttondeklass från en ort i Västa Götaland, på väg till en ort i Jämtland.
Enligt en person på bussen sov alla när olyckan skedde.
TT: Hur hanterade ungdomarna situationen?
– Många var chockade och uppjagade, vissa var apatiska. Man reagerar på så olika sätt. Många var ledsna över att deras kompisar är allvarligare skadade, säger Peter Nystedt.
Tre ambulanshelikoptrar har använts, och omkring 15 ambulanser.
– Man har nog tömt hela Mellannorrland på ambulanser, säger han.
Till det kommer räddningstjänster från fem stationer, omkring 30 brandmän.
TT: Vad kan ha orsakat olyckan?
– Vi är lite frågande. Det är en raksträcka och det är torr och fin vägbana, säger han och tillägger att polisen tillsatt en haveriundersökning.
Den aktuella vägsträckan är tidigare olycksdrabbad och Trafikverket har inlett en utredning av det inträffade.
– Den tittar på orsaken, varför det skedde. Och den kommer att ta upp om det finns några åtgärder för att något liknande inte ska inträffa igen, säger Veronika Gustafsson vid myndighetens presstjänst.
– Om det är vägens beskaffenhet, mänskliga faktorn eller något annat får utredningen utvisa.
Malin Ekmark/TT
Ella Sundström/TT
Gustav Sjöholm/TT
[custom-embed script="PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vZW1iZWQuc2NyaWJibGVsaXZlLmNvbS9FbWJlZC92Ny5hc3B4P0lkPTI1Mzk2OTkmVGhlbWVJZD0yMDA5OCIgd2lkdGg9IjUwMCIgaGVpZ2h0PSI4MDAiIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIj48L2lmcmFtZT4="]