Tre gyllene generationer
En gång i tiden var guldsmide ett hantverksyrke som ärvdes från generation till generation. Idag är det mer ovanligt, men i familjen Sellén har man hållit på traditionerna. Så när Dennis Sellén skulle välja yrke var det självklart att bli guldsmed precis som pappa Peter och farfar Ola.
Jag tror att vi är ganska ensamma om att vara tre generationer guldsmeder, säger Nyköpingsbon Dennis som alltså är yngst i trion.
Själv bestämde han redan i 8-årsåldern att det var guld och juveler han skulle syssla med. Farfar hade verkstad hemma och jobbet verkade spännande.
Pappa Ola var kanske inte lika säker i sitt yrkesval, men minns hur han satt och lödde och fixade med smycken redan som liten grabb.
Det är klart att det är en fördel att ha kontakter i branschen om man vill bli guldsmed. Man måste hitta en lärlingsplats och ha tillgång till en bra verkstad, säger Peter Sellén som bor i Mölnbo.
Ingen av dem har tyckt att det varit besvärligt att jobba ihop med pappa.
Och nu ställer de ut tillsammans för första gången, på Historiska museet i Stockholm där vårt svenska guldarv står i centrum under hösten. "Gyllene arv. Guldsmide förr och nu" heter utställningen där Ola, Peter och Dennis visar ringar, halssmycken och manschettknappar.
Mina idéer växer oftast fram ur en sten som jag blir intresserad av och vill göra något av, berättar Peter.
Sonen Dennis börjar ofta i andra ändan och får en idé i huvudet som han sedan letar lämpliga stenar till. På "Gyllene arv" visar han bland annat ett hängsmycke i rött och vitt guld med ett helt fält av briljanter.
Ska man bli guldsmed krävs det att man har formkänsla och fingerfärdighet, säger Dennis.
Och tålamod, kompletterar pappa Peter.
Han och fadern Ola har drivit guldsmedsbutik i Gnesta i 13 år. Men nu när Dennis gett sig in i familjeföretaget valde de att utveckla verksamheten och även ta över guldsmedjan TeBoon i Nyköping. Här sitter far och son mittemot varandra under dagarna och skapar smycken efter egna idéer och kundernas önskemål.
Personliga vigselringar hör till de vanligaste beställningarna. Och visst går det mode i smycken. Rakt, tungt och kantigt är det som gäller just nu.
Även diamanterna ska helst vara kantigt slipade för att kännas riktigt moderna.
Med det är viktigt att lära sig de klassiska teknikerna. Sedan kan man experimentera utifrån dem, säger Peter. Utan grunderna blir det inte bra. Min pappa Ola började jobba när han var 13 år och han är 70 nu. Han är absolut den vassaste hantverkaren av oss tre. Som guldsmed blir man bara bättre med åren.
Fotnot: Utställningen "Gyllene arv. Guldsmide förr och nu" visas på Historiska Museet i Stockholm till 31 december.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!