Tre Kronor intresserat av Hellgrens teorier

När Tre Kronor hade upptakts-träff var Nyköpings Hockeys tränare Jens Hellgren inbjuden att föreläsa om ishockeyns brytningstid. På sikt hoppas Hellgren att NH 90 fullt ut ska kunna surfa med i den nya vågen, som består av höjd bekvämlighetszon på träning och därmed enkel hockey i hög hastighet på matcher.

Övrigt2001-09-04 21:14
Det blev mycket bilåkande i helgen.
Ja, vi hade ju match mot Leksand på lördagen, föreläsningen var på söndagsmorgonen på Bosön och så upp till Mora ishall till matchen på söndagseftermiddagen, konstaterar Jens Hellgren.
Det smickrande föreläsningsuppdraget bottnar i examensarbetet Ishockeyn i brytningstid.
Ja, arbetet från Mitthögskolan som jag och en kompis (Jocke Fagervall) gjorde, och det ser ut som att det kan bli någon form av fortsättning.
Hur föddes idén?
Naturligt. Jag hade sedan ett par år tillbaka retat upp mig på det sätt det spelades ishockey i Sverige där systemet var viktigast långt ner i pojklagshockeyn. Spelarnas individuella förmåga utvecklas inte, och till sist får vi inte fram någon mera Foppa (Peter Forsberg), Mats Sundin eller Mikael Renberg.
När Hellgren åskådliggjorde lösningen att bena upp strikta, defensiva spelsystem tittade han exempelvis på tjeckisk ishockey som har dominerat såväl, VM, OS och levererandet av storstjärnor till NHL.
Visst, det finns förklaringar till varför Tre Kronors system inte längre överträffar Tjeckiens farthockey, eller för den delen den finska som underbyggs av mycket aggressivitet. I Sverige är Djurgårdens senaste SM-titlar med torpedmodellen ingen slump men bara en bit på väg. Toppen på ett isberg.
Tränaren som matchade collagekillarna mot OS-seger i Lake Placid mot Sovjetmaskinen var tidigt inne på en liknande linje. Jack Blatherwick hittade svaret i bekvämlighetszonen. Jens Hellgren talar i samtalet med SN-sporten om att uppnå den höga komfortabla zonen. Först då kan man besegra systemstyrd krafthockey, som fortfarande är starkt dominerande på svenska arenor.
Ofta tränas det i en bekvämlighetszon som är alldeles för låg. Tempot på träningen måste till sist bli högre än på matcherna, så att det ska kännas som en befrielse när det blir match, menar Hellgren.
Oj, det är nästan som att höra skidåkaren Sixten Jernbergs stenhårda filosofi?
Visst det är tufft, men det är först när man får upp i den höga komfortabla zonen som den enkla höghastighetshockeyn blir riktigt effektiv.
Därför är heller inte Hellgren alls bekymrad över att NH 90:s backbesättning inte är den största i norra allsvenskan.
Nej, dels har vi minst en fysiskt riktigt stark spelare i varje backpar, och dels blir fart kraft, så vill vi i alla fall spela, menar Hellgren.
I alla tider har folk gått och tittat på ett vinnande lag, men Hellgren vill glömma 1990-talets i hans ögon trista, spelförstörande hockey och se framåt. Ett par snabba steg.
Hockeyn i Sverige måste få ett större underhållningsvärde, säger Jens Hellgren bestämt på sin trygga norrländska.
När kan man då få se frukten av att NH 90 med hjälp av ständigt hög fart på isen slår sönder motståndarnas spelsystem och därmed skapar mycket målchanser i ögonblicket då spelet vänds.
Kan Rosvallapubliken se skillnader redan i höst?
Jag försökte smyga in det här i Boden och där såg man små framsteg succesivt. Min enkla filosofi är högsta möjliga fart på träning. För att genomföra modellen fullt ut i matchsammanhang tar det säkert ett par säsonger minst så länge siktar jag ju också på att bli kvar i Nyköping.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om