Tre ungdomar måste lämna HVB-hemmet: "Grabbarna mår skitdåligt"

En vecka innan det omtalade medborgarförslaget ska tas upp i vuxen- och omsorgsnämnden tvingas tre ungdomar lämna kommunens HVB-hem, efter att de fått sin ålder uppskriven.

Mickael Björk, god man till flera ensamkommande ungdomar i Gnesta och Nyköping, är besviken över kommunens agerande.

Mickael Björk, god man till flera ensamkommande ungdomar i Gnesta och Nyköping, är besviken över kommunens agerande.

Foto:

Övrigt2018-03-15 06:00

Sex av de ensamkommande afghanska ungdomarna som bor på Gnesta kommuns HVB-hem har nyligen fått sin ålder uppskriven av Migrationsverket, och bedöms alltså vara över 18 år.

Sociala utskottet beslutade på sitt senaste möte den 1 mars att tre av dessa ska få stanna på hemmet i åtminstone två månader till.

‒De mår psykiskt dåligt för närvarande och det är inget som har uppstått på grund av avslag eller uppskriven ålder, utan något som pågått en längre tid. Vi ska följa deras ärende så får vi se hur vi gör sen på vårt möte i maj, säger Ingrid Jerneborg Glimne (M), ordförande i vuxen- och omsorgsnämnden.

När det gäller de andra tre ungdomarna lämnar kommunen över ansvaret till Migrationsverket. En av dessa kommer att flyttas till Sollefteå kommun, enligt Mickael Björk som är god man för flera av de berörda ungdomarna.

‒Det här är helt fel. De här grabbarna mår ju skitdåligt. De har fått åldern uppskriven, men vi har överklagat. Ändå väntar man inte på att besluten vunnit laga kraft, säger han.

Samtidigt pågår det på kommunen en utredning som ska titta på olika lösningar för att ensamkommande som fyller 18 år ska kunna stanna i Gnesta kommun, som ett svar på det medborgarförslag som kommunfullmäktige tog del av i februari.

Vad det leder till återstår att se, men ett förslag ska upp i vuxen- och omsorgsnämnden nästa vecka, och sedan vidare till kommunfullmäktige för slutgiltigt beslut.

‒Vi har inte fattat något annat beslut än tidigare. De här personerna blir precis som vi sagt tidigare Migrationsverkets ansvar. Den frågan som ligger i medborgarförslaget kan ju titta på andra lösningar på hur man ska se på det framöver, men än så länge har vi inte gjort någon skillnad, säger Ingrid Jerneborg Glimne och fortsätter:

‒Ibland måste man fatta besvärliga beslut, men det är tyvärr också sånt som ingår i uppdraget.

Medborgarförslaget

I början av året lämnades ett medborgarförslag tillsammans med 262 namnunderskrifter.

Personerna bakom förslaget vill att ensamkommande som fyller 18 år ska få möjlighet att stanna i Gnesta under asylprocessen, och pekar på kommuner som Flen, Vingåker och Strängnäs, där liknande lösningar finns på plats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!