Trendspanaren siar om framtiden

I framtiden kommer friskolorna tappa mark. Det tror i alla fall trendbevakaren och omvärldsanalytikern Bengt Wahlström.

Övrigt2013-11-16 00:00

– Det seriösa skolvalet kommer framöver även att inbegripa den kommunala skolan. Förutom lärartäthet och skolresultat finns det andra faktorer som väger in när man ska göra sitt val. Orkar man sätta sig in i skolans bokföring och bokslut från de senaste fem åren? Riskkapitalbolagen har gjort den kommunala skolan en tjänst, frågan är bara om kommunerna förstår att utnyttja den nya situationen som uppstått efter alla avslöjanden, säger han.

En ytterligare trend är att många ungdomar fortfarande går på lust när de ska välja. Konkurrensen är stenhård men det är viktigt att man väljer något som man tycker är roligt, så man orkar ta sig igenom gymnasiet. En annan tydlig trend är att det är ett jättetryck efter naturvetare men att industrin fortfarande inte lyckats lyfta fram vad det är de söker för personal.

– Framtidens industrijobb handlar allt mer om datorer och avancerad teknik, men industrin har fortfarande inte lyckats förmedla det, menar Bengt.

Att naturbruksgymnasiet Ökna och Restaurangskolan är så poppis beror på att upplevelsesektorn är stark i Sverige.

– Det finns substans i att elever väljer de här skolorna. Upplevelsesektorn har fortfarande täckning, men när man ska förvandla de här utbildningarna till jobb handlar det ofta om små företag på en skakig marknad. Å andra sidan finns det statistik som visar att vi har en stabil besöksnäring. Så det finns absolut anledning att fortsätta söka de här utbildningarna.

Vård och omsorg benämner Bengt Wahlström som det kloka och seriösa valet.

– Här pratar vi "rock solid" Förhoppningen är även att arbetsgivarna som finns i den offentliga sektorn skapar intressanta och stimulerande jobb också. Valet är nämligen inte för evigt. Och här kommer det skrämmande för alla arbetsgivare: – Dagens 16-åringar kanske väljer för de närmaste tio åren. Men har minst 60 fräscha år framför sig, då de kommer arbeta tills de är minst 75. Och kommer därför byta yrken fler gånger än någon annan generation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!