Med hjälp av dold kamera visade TV4-programmet "Kalla fakta" hur Kommunlex vd Jonas Reinholdsson instruerade biståndshandläggare att ge avslag på ansökningar om personlig assistans. Tonen var stundtals raljant i klippen som var filmade under en av konsultföretagets kursdagar.
Trosas vård- och omsorgschef Kajsa Fisk reagerade som många andra när hon såg reportaget.
– Jag tyckte att det var jätteotrevligt och illa uttryckt och förstår absolut att det kan upplevas som kränkande, säger hon.
Personal från vård- och omsorgsförvaltningen har vid flera tillfällen deltagit i Kommunlex kurser. Detsamma gäller personal från samhällsbyggnadskontoret, individ- och familjeomsorgen och skolorna.
Totalt 28 fakturor från Kommunlex finns arkiverade hos Trosa kommun. Det är kurser och juridisk rådgivning under åren 2006–2013 som fakturerats, och totalbeloppet ligger på 170 000 kronor exklusive moms.
Kajsa Fisk har själv deltagit i en kurs med namnet "Insatser enligt socialtjänstlagen och LSS för funktionsnedsättningar". Hon tycker att den var bra, och menar att Kommunlex utbildningar generellt håller hög kvalitet.
– Det är för att följa med i de förändringar som görs i lagstiftningen som vi åker på sådana här kurser. Vi behöver hela tiden hålla oss uppdaterade. Kommunlex är ett företag som vi valt, och vår erfarenhet är att det varit enbart positivt, säger hon.
Socialchef Georg Hammertjärn har en liknande bild.
– Ingen av handläggarna jag pratat med har hört sådana här saker [som i TV4-reportaget] sägas, säger han.
Den 11 november, dagen efter att reportaget sänts, gör SN en muntlig förfrågan om Trosa kommun anlitat Kommunlex. Svaret blir då nekande. På en senare, skriftlig begäran lämnas de fakturor som finns tillgängliga raskt ut.
Två är så pass gamla att de finns lagrade i kommunens arkiv på Vitalisskolan, och vad de gäller är oklart.
Av resterande 26 är det 19 som handlar om utbildningsdagar och kurser. Återstoden gäller juridisk rådgivning och – i ett fall – advokatarvoden. Det har enligt Trosa kommun inte rört sig om myndighetsutövning gentemot enskilda personer, utan om tvister med andra kommuner och myndigheter.
Det har också handlat om rena frågor.
– Från handläggarens sida är grunden att man frågar "har vi tolkat lagen rätt". I slutändan är det ändå en domstol som avgör, säger Per-Uno Nilsson, myndighetschef på vård- och omsorgsförvaltningen.