Trosa kommun får bakläxa om avlopp

En fastighetsägare ville anlägga en markinfiltration för avloppet. Samhällsbyggnadsnämnden i Trosa vägrade godkänna den. Fel av kommunen, tycker länsstyrelsen

Övrigt2006-10-12 23:42
Historien börjar för ett år sedan.
Den fritidsboende vid Thureholm kontaktade entreprenören Anders Boije som tyckte att en infiltrationsanläggning var en bra idé.
Marken på platsen består av morän. Det är bästa tänkbara material om man vill ha en effektiv rening, säger Boije.

Men Amanda Engman, miljöansvarig på Trosa kommun höll inte med. Hon menade att det vore bättre med en markbädd.
Ärendet gick vidare till politikerna i nämnden. De beslutade enligt Engmans förslag. Nej till markinfiltration, men ja till en markbädd således.
Vilken är skillnaden?
Markbädden fungerar som en konstgjord infiltration.

I stället för att avloppet filtreras av de naturliga marklagren innan det når grundvattnet, renas det av ett nedgrävt lager singel och sand.
Avloppet samlas i botten och rinner vanligen ut i ett dike efter att ha passerat en provtagningsbrunn.
Enligt naturvårdsverkets råd ska det gå att ta prover på avloppsvattnet efter reningen. Den avgörande skillnaden är att det är lättare att kontrollera vattenkvaliteten om man har en markbädd, säger Amanda Engman.
En markinfiltration kan bara kontrolleras genom att man gräver rör ner till grundvattnet. Där blandas avloppet och det är oklart var det egentligen är man tar prov på.
Engman hänvisar till erfarenheter från andra kommuner, men Anders Boije håller inte med.

Visst går det att kontrollera även en infiltrationsanläggning. Egentligen är det enkelt. Det är bara att följa naturvårdsverkets anvisningar, säger han.

En markbädd är dyrare, materialet kostar. I det aktuella fallet skulle fastighetsägaren dessutom tvingas betala för att spränga.
Men det värsta är att en markbädd i jämförelse med naturlig infiltration har en sämre funktion.
Länsstyrelsen går på fastighetsägarens och entreprenörens linje. Varken miljöbalken eller naturvårdsverkets allmänna råd ger stöd för kommunens vägran att godkänna en infiltrationsanläggning, skriver myndighetens jurist Georg Lagerberg.
Beslutet kan överklagas, men det är tveksamt om kommunen gör det.
Vi har inte hunnit diskutera det och vi vet inte riktigt hur det ska tolkas, säger Amanda Engman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!