Trosa kommuns personal är gammal

Stora delar av Trosa kommuns personal har fyllt 50 år eller mer. Kraftiga rekryteringar väntar därför om hörnet. Ett jobb som personalchef Torbjörn Unnebäck ser fram emot med blandade känslor.

Övrigt2005-12-09 23:08
Det är framför allt inom lärarkåren vi har den äldre åldersstrukturen. Där är 56 procent 50 år eller äldre. Det betyder att vi inom tio år måste byta ut halva styrkan, det vill säga omkring 100 personer, säger Torbjörn Unnebäck.
För Trosas del kommer en del av pensonsavgångarna inom skolan att ske ungefär samtidigt som antalet elever blir färre. En situation som gör att vissa lärartjänster inte nödvändigtvis behöver återsättas.
Men det är en lösning som handlar mer om tur än skicklighet, säger Torbjörn Unnebäck.
Personalteamet i Trosa har redan börjat arbetet med att sälja in kommunen hårdare än tidigare för att locka personal att komma till orterna.

Vi har arbetat mer aktivt med att visa oss ute på universitet och högskolor, som Stockholm och Linköping. Det har då främst handlat om att locka hit förskollärare. Vi har berättat om hur det är att jobba i en liten tillväxtkommun där man får bra möjligheter att påverka och utvecklas, säger Torbjörn Unnebäck.
För det gäller inte bara att locka personal till kommunen. De ska helst stanna länge också.
Våran pensionspuckel ligger lite före andra kommuners vilket är bra när vi ska rekrytera men vi måste klara av att behålla personalen när andra kommuner börjar rekrytera senare.
Ett arbete pågår just nu där kommunen vill ha svar på varför personal som bara jobbat ett, eller ett par år, slutade.
Det arbetet ska vara klart under våren. Vi måste vara självkritiska och se om vi kan göra saker bättre.
Liksom många andra kommuner är de anställda i Trosa kommun mestadels kvinnor.
Nästan 90 procent är kvinnor. Den siffran har ökat under året med anledning av att vi tog tillbaks matlagning och städverksamheten i egen regi. De flesta som jobbar med det är kvinnor, säger Torbjörn Unnebäck.

Att bara tio procent av de anställda är män är inget som Torbjörn Unnebäck är stolt över.
Det är riktigt illa och ser inte alls bra ut, säger han.
När kommunen annonserar efter personal poängteras att de gärna ser manliga sökanden. Men mer än så görs inte.
Vi har aldrig haft någon tanke på kvotering eller liknande. Det som är viktigast för oss är att det blir rätt person som får jobbet, säger Torbjörn Unnebäck.
De stora rekryteringar som kommunen står inför har inte skapat någon sömnlöshet hos personalchefen men helt tillfreds är han inte.
Lite ont i magen har jag. Det gäller att vi har en strategi och att vi är en bra arbetsgivare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om