Mannen, som är i 40-årsåldern, dras med svåra smärtor i nacke och rygg efter en olycka år 2000. Mannen blev sjukskriven från sitt jobb efter olyckan och har inte kunnat ta sig tillbaka till arbetet sedan dess. Han har fått läkemedel mot smärtan, något som däremot fick motsatt effekt med skador på lever och njurar, och det blev svårt att sköta vardagssysslorna uppger Trosabon själv.
För tre år sedan började han uteslutande använda det cannabisbaserade preparatet Sativex i stället, något som fungerade något bättre, vilket även mannens läkare noterade. Trots det uppstod biverkningar och läkaren ansökte därför om tillstånd för ett annat, starkare, cannabisbaserat preparat, men fick nej av Läkemedelsverket.
Då tog Trosabon beslutet att, olagligen, börja använda rå cannabis i stället. Han beskriver själv att det ledde till omedelbar smärtlindring och även ledde till att han klarade av vardagen på ett bättre sätt.
Tidigare i år påträffade polis 277,84 gram cannabis i mannens bostad, han hade då även använt cannabis vilket ledde till åtal i Nyköpings tingsrätt. Rättens ordförande ansåg att mannen skulle fällas, men nämndemännen var av en annan uppfattning. Mannen har agerat i nöd, anser de vilket blev avgörande för den friande domen.
– Det är frågan om en nödsituation för en person som är på väg att tyna bort, den uppfattningen delas av både läkare och hans anhöriga. Anledningen till att man har en skiljaktig mening beror nog på att det kan vara svårt att ta till sig den här typen av nödsituation, när någon sitter hemma och använder marijuana efersom det inte är direkt akut, säger mannens advokat Lars Ohlson.
Han har själv gjort liknande invändningar tidigare, men aldrig varit med om att en klient frias med hänvisning till nöd, när det gäller användade av narkotiska preparat.
Om domen vinner laga kraft, innebär det att din klient skulle få medicinsk marijuana utskrivet?
– Nej, den processen pågår parallellt med det här. Men läkaren har intygat att han är i behov av marijuana.
Samtidigt meddelar kammaråklagare Michael Forsberg att domen i Nyköpings tingsrätt har överklagats.
– Det finns en risk att domen ändras i hovrätten. Samtidigt finns ett liknande fall i Västerås som Högsta Domstolen ska ta ställning till, och där vi hoppas på en friande dom, säger Lars Ohlson.