Lisa Ljungdahl jobbar som sjuksköterska på Blodcentralen i Stockholm.
– Vi på Blodcentralen Odenplan i Stockholm har förra sommaren och i år haft en tävling på sociala medier, Facebook och Instagram, där man för att sprida budskapet om hur livsviktig blodgivningen är kunnat vinna en cykel genom att lägga upp en bild när man ger blod/nyanmäler sig som blodgivare och hashtaggar #geblodisommar. Vi är glada att det var så många som både deltog i tävlingen och gav blod, trots att det var så varmt i somras. I år vann Robin från Trosa!
Robin Dall lade upp vinnarbilden i juli när blodbussen var i Trosa.
– Sedan blev jag uppringd av dem och fick reda på att jag hade vunnit och det var förstås roligt.
Han berättar att han gett blod till behövande i 15 år nu.
– Jag började när jag var 18 år när blodbussen kom till Trosa. Stockholm behöver väldigt mycket blod och jag brukar ge fyra gånger per år. Det brukar inte vara några problem, säger Robin Dall och fortsätter:
– Om man nu inte varit utomlands i något land där det finns malaria eller så. Det har hänt mig och då får man vänta i karantän ett halvår innan man kan börja ge igen.
Hur viktigt är det att ge blod om man kan?
– Sett till behovet är det ju extremt viktigt. Vissa måste ha blod för att över huvudtaget kunna överleva. Så det är rent livsavgörande för vissa, säger Robin Dall som ännu inte åkt in till Stockholm och hämtat ut sin nya cykel.
Trosa ligger i topp i Sörmland och Gnesta tvåa vad gäller antal givare per blodbussbesök. Men Lisa Ljungdahl ser gärna fler blodgivare från både Trosa och andra delar av Sörmland.
– Bara i Stockholms län går det ca 100 liter blod varje dygn. Det säger ett och annat om behovet.