Trosabor lagade mat över nationsgränser

Gamla och nyanlända Trosabor möttes genom matlagning vid en "multikulti-dag" som Vänsterpartiet i Trosa ordnade på Tomtaklintskolan.

Trosaborna Miriam Mirza och Mirna Hanna från Syrien kom till Tomtaklintskolan och lagade malfoof, en slags vindolmar, och maklube, en rätt med ris, kött och ärtor.

Trosaborna Miriam Mirza och Mirna Hanna från Syrien kom till Tomtaklintskolan och lagade malfoof, en slags vindolmar, och maklube, en rätt med ris, kött och ärtor.

Foto:

Övrigt2017-01-23 00:00

Under lördagen anordnades en "Multikulti-dag" för Trosabor att lära känna nyanlända på ett lättsamt och trevligt sätt i Tomtaklintskolan. Vänsterpartiet i Trosa stod som arrangör. En av initiativtagarna, Gitte Jutvik Guterstam, diskuterade med sina partikollegor om att kanske servera böckling till kvällen för att verkligen bjuda på något från Trosa. Hon tycker att sådana här evenamang behövs mer.

– Många träffar eller pratar inte nyanlända, det händer inte på ens egen gata. Det här är ett sätt att skapa en mötesplats, säger hon.

Mirna Hanna och Miriam Mirza hade tagit sig hit för att bjuda på syrisk mat. Bland annat malfoof, en slags vindolmar, och maklube, en rätt med ris, kött och ärtor. De har prövat en del svenska rätter sedan de kommit till Sverige.

– Köttbullar! Men vi lagar syrisk mat hemma, den är speciell, säger Mirna Hanna.

Hon har bott i Trosa i åtta månader och trivs bra.

– Men jag känner inte så många svenskar, säger hon.

Nina Isoz flyttade till Trosa från Stockholm förra året och hade tänkt laga något skånskt, därifrån hon egentligen kommer, och bestämde sig till slut för spenatsoppa och sedan saffranspannkaka från Gotland. Hon har själv planer på att engagera sig mer i integrationsfrågor i Trosa, bland annat genom kulturöverskridande måleri.

– Jag tycker det är spännande, och har frågat mig själv vad jag själv kan göra. Jag tror att Trosa är en bra kommun att bo i om man vill komma in mer i det svenska samhället, bättre än förorterna i Stockholm och Malmö, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!