Den föreslagna skatten innebär att flygbolagen måste betala upp till drygt 400 kronor per passagerare för att kompensera de miljöskador som flygningarna innebär. Pengarna ska ge nya jobb, inte minst inom småföretag.
Ryanair är starkt färgat av sina ekonomiska intressen. Matthias Wenk, marketing operation director på bolaget, försöker inte ens vara diplomatisk när han får frågor om flygskatten.
– Vi är emot allt som hindrar tillväxt. Ingen slags skatt är bra för oss. Vi ska försöka övertyga den svenska regeringen om att ett sådant här beslut bara kommer att skada landets turism och arbetsmarknad. Beslutet kommer att skada vår utveckling på den svenska marknaden. Och skatten kommer inte heller att ha den positiva miljöpåverkan som de verkar tro, det finns det andra länder som är bevis på, säger Wenk.
Om flygskatten träder i kraft, kommer ni då att skära ner i Sverige och på Skavsta?
– Vi måste vänta till skatten blir verklighet först, om den blir det. Så det är svårt att bedöma nu. Men visst, vi tittar hellre på marknader där de tar bort den här typen av skatter, än ställen där de inför nya skatter.
När en liknande skatt infördes i Norge lämnade Ryanair flygplatsen Rygge. Några korta månader senare tvingades Rygge lägga ner sin verksamhet helt.
Kan samma sak hända på Skavsta?
– Beslutet om Rygge baserades på den krassa kommersiella verkligheten. Jag vill helst inte dra några paralleller med Skavsta. Just nu växer vi och satsar där. Men absolut ... om flygskatten går igenom helt och hållet som förslaget ser ut nu kommer det att påverka på ett eller annat sätt.
Nästkommande sommarschema är därför svårt att planera.
– Mina kollegor jobbar redan hårt med sommaren. Vi vill fortsätta växa i Sverige. Men en potentiell skatt kan ändra våra planer. Vi följer nervöst utvecklingen.