Tryggare Brandkärr - årets medborgarlöfte

Ökad trygghet i Brandkärr. Det är årets medborgarlöfte berättar kommunpolis Mattias Hedström och lokalpolischefen Lars Hammarsjö.– Samverkan för att förebygga brott, att engagera och involvera medborgarna är i fokus.

Vännerna Aysha Ismail och Leila Al-Dawari tycker om att det alltid är mycket barn ute och leker i området och eftersom de har så många vänner i Brandkärr är det tryggt här, säger de båda i munnen på varandra.

Vännerna Aysha Ismail och Leila Al-Dawari tycker om att det alltid är mycket barn ute och leker i området och eftersom de har så många vänner i Brandkärr är det tryggt här, säger de båda i munnen på varandra.

Foto:

Övrigt2017-02-13 11:18

Brandkärr stack ut i polisens trygghetsmätning 2015. Man har en högre diffus känsla av otrygghet i området. Statistiskt sätt är man inte mer utsatt i Brandkärr, enligt polisen. I de områden där det finns ungdomsgäng som stökar, alkohol, droger och trafikproblem visar mätningarna på tydliga förhöjningar av oro..

Medborgarlöften handlar om att lyssna på vad de som bor och verkar i ett område upplever som viktigt för att det ska känna sig trygga och säkra. Löftena har tagits fram i dialog med medborgarna och ska stärka det brottsförebyggande arbetet på lång sikt.

När SN pratar med boende i Brandkärr, råder det delade meningar om den upplevda tryggheten i området. James Sundberg som är ute och promenerar, menar att under alla de år han bott i området har han aldrig känt sig otrygg.

En annan kvinna som SN möter mellan huslängorna är Lotta Lazrek,

– Det smäller ofta i området, är högljutt och stökigt. Hon och tonårsdottern skulle gärna se att fler föräldrar och poliser rörde sig ute om kvällarna.

I löftet till medborgarna lovar polisen att genomföra trafikkontroller med inriktning på nykterhet, hastighet och beteenden. Det ska också göras insatser för att minska användandet och förekomsten av narkotika.

– Nedskräpning, skadegörelse och brist på belysning i området ökar känslan av otrygghet, säger Lars Hammarsjö.

– Ser man inte vilka ungdomar som står i gäng eller bara upplever mörka skuggor kan det förstärka den känslan. Det kan räcka med att sätta upp en lampa.

Nyköpingskommun kommer att starta en föräldrarstödsutbildning för att stärka föräldrarnas kunskap om rättigheter och skyldigheter.

– Det är inte ett invandrarproblem, utan ett medborgarproblem, säger Hammarsjö.

– Vi måste visa att det är vi vuxna som styr. Det gäller även att ge kunskap om vilken myndighet man ska vända sig till vid olika situationer. En del nyanlända har dåliga erfarenheter av myndigheter med korruption och våld. Därför är det viktigt att slå en brygga mellan medborgare och myndighet.

Hur kommer medborgarna i Brandkärr märka av ert arbete?

– De ska inte uppleva att vi fokuserar mer på dem, utan mer märka av ökad trygghetskänsla, säger lokalpolischefen Lars Hammarsjö.

 – Vi är stolta över vårt samarbete med privata aktörer, säger Hammarsjö och syftar på bostadsbolagen HSB, Nyköpingshem och Victoria Park . Det var viktigt att få de aktörer som verkar i området att medverka i projektet.

Medborgarlöftena är ettåriga, men kan förlängas.

– Det är ett långsiktigt arbete som behöver göras för att komma till rätta med problemen säger Mattias Hedström.

Vad innebär medborgarlöfte?

Medborgarlöften är en överenskommelse mellan kommun och polis om åtgärder som hanterar lokala problem, ökar tryggheten och minskar brottsligheten.

Löftet beskriver vad polisen, kommunen och andra aktörer i lokalsamhället lovar att åstadkomma tillsammans.

Öka tryggheten.

Förebygga brott.

Öka medborgarnas delaktighet i det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet.

Stärka förtroendet för polisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om