Trygghet grund för att nå kunskapsmål

På två år har kunskapsnivån bland eleverna på D-skolan stigit dramatiskt. Bakom framgången döljer sig ett konsekvent arbete med att skapa en trygg och avslappnad miljö på skolan, berättar lärare och rektor.

Övrigt2003-10-17 22:21
Utvecklingen av kunskapsnivån hos elever i femte klass på D-skolan är anmärkningsvärd.
2001 nådde endast sex av tio femteklassare på D-skolan de nationella kunskapsmålen i svenska, engelska och matematik. 2002 hade andelen stigit till åtta av tio. Och av de elever som slutade femman i år nådde drygt nio av tio målen.
Den här utvecklingen glädjer oss oerhört, säger Inger Widerberg, rektor.

Vilken är då förklaringen till den positiva trenden?
Enligt Inger Widerberg är den viktigaste orsaken det trygghetsarbete som lärare och skolans övriga personal konsekvent har bedrivit under ett antal år.
De har lyckats skapa ett fantastiskt bra klimat på skolan. Genom att samtala och vara närvarande för barnen, har de format en miljö där alla känner sig trygga. Och trygghet är en förutsättning för inlärning.

För att till fullo förstå värdet av trygghetsarbetet måste man känna till D-skolans senaste historia. När skolan öppnande efter en renovering 2001, sammanfördes elever från flera olika skolor.
Under den första tiden var miljön allt annat än trygg, berättar Inger Widerberg.
Det var stökigt och bråkigt. Bråk förekommer naturligtvis fortfarande. Men i en helt annan omfattning. I dag är klimatet i huvudsak avslappnat och trevligt.

Det håller lärarna Anna Tidlund och Paul Hedberg med om.
I dag tror jag att eleverna känner att D-skolan är till för dem. Barnen låtsas inte att de kan saker. Utan de vill kunna saker och vänder sig till oss för att få stöd. Det är en viktig och bra inställning, säger Anna Tidlund.
En annan orsak bakom framgången är, enligt såväl lärare som rektor, de öronmärkta skolmedel som staten skjuter till de så kallade Wärnerssonpengarna (efter tidigare skolministern Ingegerd Wärnersson).
Wärnerssonpengarna räcker till en lärartjänst. Det låter inte så mycket. Men det var precis ytterligare en lärartjänst som behövdes. Det fick vågskålen att tippa över, säger Paul Hedberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om