Tuff lördag när högskoleprovet skrevs
I lördags skrevs högskoleprovet på Tessinskolan i Nyköping. S.N.U.S. var där och pratade med några av deltagarna.
Tjejerna känner varandra sedan tidigare, men man kommer varandra ännu närmare under sådana här påfrestningar, ler de. Maria och Johanna har gjort högskoleprovet en gång tidigare, men för Emelie är det första gången.
Proven har varit ungefär som jag förväntade mig, jag har fått höra ifrån vänner att de skulle vara jobbiga, berättar hon.
Som förberedelse har de gjort gamla prov, och bläddrat lite i övningshäftet, de tycker inte att det är särskilt lätt att förbereda sig inför högskoleprovet, eftersom man aldrig kan ha en aning om vad de olika delarna kommer att handla om.
Högskoleprovet är till för att väga upp mot betygen när du söker in på högskolan. Provet mäter de kunskaper som anses vara viktiga för att lyckas med högskolestudier, och får du ett bra resultat på provet kan du söka in på det i stället för på gymnasiebetygen. I genomsnitt är det 3540 procent av platserna som tillsätts med hjälp av resultat från högskoleprovet.
Provet består av sex delprov som är utlagda på fem block, vardera femtio minuter långa. Ett av blocken innehåller två delprov: ELF och ORD, och två av blocken innehåller samma typ av delprov, då det ena av dessa är ett utprövningsprov inför kommande högskoleprov.
Sammanlagt hade 35 605 personer anmält sig för att göra högskoleprovet i lördags, en ökning med 11 procent jämfört med hösten 2002.
Anledningen till att Maria, Johanna och Emelie har valt att göra provet är att de tycker att det är en bra erfarenhet, och dessutom kan det vara skönt att ha något annat att gå på än enbart betygen när det blir dags att söka in till någon högskola.
Det har verkligen varit en fullspäckad dag, tjejerna har skrivit prov sedan klockan kvart över åtta på morgonen, och ska hålla på ända fram till fyra.
När S.N.U.S. träffade dem var det lunchrast, bara halva dagen var avklarad, och de var redan helt slut.
Det har varit väldigt stressigt med tid, särskilt på de delar som man tyckte var svårast, som diagramdelen, säger Emelie.
När S.N.U.S. lämnar tjejerna biter de nervöst på naglarna, och fnissar smått hysteriskt. Kvar har de NOG- delen...
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!