Tuffa villkor inom fordonsindustrin bakom storvarslet – "osentimental bransch"

Fordonsindustrin är professionell, tuff – och fullständigt osentimental. Inom branschen är varslet på Eberspächer därför inte speciellt uppseendeväckande. Historien om hur fabriken på Arnö växte fram är däremot unik, säger Lars Holmqvist, ett av branschens tyngsta namn.

Tidigare låg Swenox här, där Sörmlands museum ligger i dag. 2009 gick flyttlasset till Arnö.

Tidigare låg Swenox här, där Sörmlands museum ligger i dag. 2009 gick flyttlasset till Arnö.

Foto: Alvin Jens

Övrigt2019-01-17 07:05

Om någon kan historien om tillverkningen av avgassystem i Nyköping är det Lars Holmqvist. Han var med och sådde de första fröna till vad som ledde till en mångmiljardorder från Daimler och en fabrik med nära tusen anställda. Och han har varit med i styrelsen för både Swenox och Eberspächer.

Dessutom har han varit vd i Clepa, en europeisk sammanslutning av underleverantörer inom fordonsindustrin med tusentals medlemsföretag. Så han är väl förtrogen med de tuffa villkor som underleverantörerna lever under.

– Fordonstillverkarna är helt osentimentala. Hittar de en underleverantör som är billigare eller som producerar en bättre produkt, då byter de, säger han.

Sannolikt har just detta gjort att Eberspächer förlorade sitt kontrakt med Daimler, något som i sin tur ledde fram till förra veckans varsel av 450 fast anställda på Arnöfabriken.

Varslet är en katastrof för de anställda och för kommunen, säger Lars Holmqvist. Men ur fordonsindustrins perspektiv är det inte uppseendeväckande.

– Sådant här händer då och då. En underleverantör får en stororder och bygger en ny fabrik. När ordern ska förnyas går kontraktet till ett annat bolag och fabriken slår igen.

Hur tufft slag är detta för bolaget Eberspächer?

– Eftersom villkoren är så tuffa tar alla underleverantörer höjd för att ett kontrakt eventuellt inte förnyas.

– Det innebär att när en underleverantör bärgar ett kontrakt, så ser bolagen till att räkna hem hela affären på de fem år som kontrakten oftast löper på. Man tar höjd för bygget av en ny fabrik, nedmontering av den samma och till och med avgångsvederlag.

– Så Eberspächer klarar sig utan kontraktet, säger Lars Holmqvist.

Lika tragiskt som varslet är för de anställda på Eberspächer och för kommunen, lika fantastisk är berättelsen om hur den gigantiska fabriken växte fram, anser Lars Holmqvist.

Historien om Arnöfabriken torde nämligen vara unik för den europeiska fordonsindustrin. Aldrig tidigare hade en så liten spelare som Swenox var runt år 2007 – fått ett så enormt stort kontrakt.

– Swenox hade en omsättning på 300 miljoner kronor per år när bolaget fick kontraktet. Nu skulle omsättningen öka till sju åtta miljarder om året. Det var helt otroligt.

Bakom den – för det lilla bolaget Swenox – osannolikt stora ordern låg tekniska innovationer inom avgassystem, som tagits fram av ingenjörer på Eka Nobel i Göteborg under 1990-talet och i början på 2000-talet.

Lars Holmqvist var då divisionschef på Eka Nobel och fick i uppdrag att vara med och försöka få fram produkter som drog nytta av innovationerna.

Flera bolag – bland annat Torsmaskiner i Torsås – gick ihop och samarbetade kring projektet. Till slut fick man en order från SAAB och i affären ingick att Torsmaskiner köpte SAAB-fabriken i Nyköping.

– Det var så lokaliseringen blev i just Nyköping, berättar Lars Holmqvist.

Efter diverse turer köptes anläggningen i Nyköping av ett engelskt familjeföretag, som gav bolaget namnet Swenox. Med ordern från Daimler startade en snabb expansion som nära nog stjälpte bolaget.

– Ett tag jobbade över 1100 människor på fabriken. Det var för mycket. När Eberspächer klev in och köpte bolaget startade en effektivisering, som gjorde att antalet anställda minskade väsentligt.

– Till slut fungerade verksamheten på ett bra sätt.

Hur tycker du att historien om Arnöfabriken ska skrivas?

– Det är absolut en framgångssaga. Om fabriken aldrig hade byggts hade Nyköping och Sverige gått miste om enormt mycket skatteintäkter.

Eberspächers storvarsel

På tisdagen i förra veckan varslade Eberspächer om att 405 fast anställda tvingas sluta på företaget inom 18 månader.

Enligt företagsledningen beror varslet på att man förlorade Daimler som kund 2016. Nu börjar effekterna av detta att märkas.

I dag jobbar 705 fast anställda på Eberspächer på Arnö. I fabriken tillverkas avgassystem till lastbilar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!