När budgetdebatten rasade som värst i Stadshuset på senaste fullmäktige deltog alla partier utom ett. Sverigedemokraterna hade inget eget budgetförslag och deltog inte i beslutet. Anledningen är att gruppledaren Per Frostbygd har varit frånvarande från det politiska arbetet sedan i somras.
– Det blir en frustration i gruppen när någon som har ganska bra betalt från kommunen inte jobbar. Det är inte en morot för de andra direkt, säger Thom Zetterström som har valts till ny gruppledare internt i partiet.
Det gör uppförsbacken lite brantare
Men innan Per Frostbygd avsäger sig sin plats som gruppledare kan han inte göra något. För att en ny gruppledare ska kunna ta över måste den som lämnar skicka in en skriftlig begäran. Thom Zetterström tycker att reglerna borde ändras.
– Reglerna är ju skrivna på stenåldern. Hade vi fått avsätta honom hade vi gjort det för två månader sedan. Utför man inget arbete ska man inte ha betalt för det heller.
Enligt Thom Zetterström finns det inte någon konflikt i bakgrunden, utan Per Frostbygd har helt enkelt gjort sig oanträffbar. Thom Zetterström vet inte varför.
– Han har ju skött sig klanderfritt de första två och ett halvt åren som gruppledare.
Per Frostbygd själv vill inte kommentera saken i nuläget.
För partiet innebär det att SD inte kunde presentera ett budgetförslag som i år också fungerar som plattform inför valet nästa år.
– Det gör uppförsbacken lite brantare. Nu kommer vi ju att få svara på den här frågan i första hand i stället för att ha fokus på det vi vill.
Partiet får heller inte ta in någon ersättare i fullmäktige när Per Frostbygd är frånvarande. Samma sak gäller Mårten Mogeruds stol som också står tom. Båda två valdes in genom att deras namn skrevs till på valsedlar i samband med valet. De namn som inte är förtryckta får inte ersättas i fullmäktige. Mårten Mogerud valdes in i fullmäktige för SD i april i år när Robert Tormund lämnade sin plats.
– Nu är vi bara fyra fritidspolitiker i fullmäktige. Ingen kan avsätta arvoderad tid. Det är två steg tillbaka, och det är som att jobba innan vi blev invalda över huvud taget, säger Thom Zetterström.
SD gör om reglerna
När SD kom in i riksdagen och i Nyköpings kommunfullmäktige första gången 2010 kunde vem som helst skriva sitt namn på en SD-valsedel och bli invald. Eftersom det inte fanns så många personer som ställde upp för SD hände det på flera håll att någon blev invald i fullmäktige utan att egentligen vara förberedd. Det i sin tur ledde till flera tomma stolar på SD:s mandat runt om i landet.
Det är inte värt det. Vi ska veta vilka som kommer in.
Efter valet 2010 räknade SD med att den strategin gynnade partiet och valde att fortsätta på samma sätt 2014. Till nästa val kommer det dock inte finnas någon möjlighet att skriva till namn.
– Vi kommer att ha stängda valsedlar nu. Under den här perioden har det mest varit jobbigt folk som har kommit in den vägen, säger Thom Zetterström, som planerar att ta över som gruppledare för SD i Nyköping.
– Det är inte värt det. Vi ska veta vilka som kommer in.
I december ska listorna vara färdiga. Och till nästa val finns det inga problem att hitta tillräckligt med folk för SD i Nyköping, enligt Thom Zetterström.
– Vi har 17 färdiga namn nu. Men det ska räcka över en fyraårsperiod, det är det som är det svåraste.